Dit is een veel gestelde vraag uitgewerkt in een blogpost! Hoe wil ik mijn zwangerschapskilo’s verliezen deel ik met jou in detail. Ik weet dat het na een goede en gelukkig voorspoedige bevalling niet hét belangrijkste is! Afvallen staat niet bovenaan mijn lijstje. Bij lange na niet. Er zijn andere dingen die belangrijker zijn. Zoals mijn dochter Noor borstvoeding geven en hier voldoende voor eten zodat ik goede en voldoende melk produceer, weer kracht krijgen in mijn rug en mijn lichaam rust en herstel tijd geven. En ga zo maar even door. 

Afvallen is dus niet prioriteit nummer één. Wat wel belangrijk voor mij is is weer gezond eten en de vitamine en mineralen binnen krijgen die ik gedurende mijn zwangerschap niet altijd binnen kreeg. 

Terugworp naar mijn zwangerschap;

Voor degene die mij op instagram volgen is dit zeker geen verrassing. Ik at veel! Maar dan ook echt heel erg veel! Opzicht is dat geen punt. Maar wat ik at was niet altijd van het goede. Ik at veel vette hap en snoepgoed. En gaf hier met regelmaat gewoon aan toe. de eerste vier maanden ging het eigenlijk super. Ik at nog veel groente en gebalanceerd. Daarna ging mijn dieet een beetje south! Haha 🙂 maar erg vond ik het eerlijk gezegd niet.

Ik kwam van begin tot eind 20 kilo aan. Vóór mijn zwangerschap woog ik 69 kilo en aan het einde woog ik 90 kilo. Ik zat dus aan de zwaardere kant.

Gemiddeld komen vrouwen tussen de 10 en 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. 20 is dus ruim. 

Niet erg hoorde ik steeds van mijn verloskundige. Maar alles boven die 15 kilo. Tja.. daar kom je moeilijker vanaf. Challenge accepted dacht ik nog! 🙂 Ik heb mezelf al eens eerder versteld laten staan door 45 kilo te verliezen. Dus deze baby kilo’s krijg ik ook wel weg! Hoe ik dat destijds deed lees je hier!

Mijn startpunt na de bevalling

Ik woog dus 90 kilo bij het laatste weeg moment bij mijn verloskundige. De dag na de bevalling van onze gezonde en prachtige dochter Noor ben ik stiekem de weegschaal op gekropen. Gewoon om even een startpunt te kunnen stellen. De balans opmaken zeg maar. Natuurlijk had ik nog veel vocht in mijn lijf. Niets zat nog op zijn plek en ik voelde mij nog zwanger. Mijn buik hing nog best wel. Dag één dus wat verwacht ik. Nog helemaal niets natuurlijk.

Bizar! Ik woog 79 kilo! Sinds de bevalling was ik dus al 11 kilo kwijt. Heel vreemd. Maar ik was daar al erg tevreden mee. Ergens hoopte ik hier natuurlijk op. Mede door wat anderen dames mij online en offline hebben verteld. Die eerste 10 kilo raak je kwijt na de bevalling. Vocht, vruchtwater en je lieve baby natuurlijk. 

Wat ik ga doen

Maar hoe nu verder? Ik wil natuurlijk terug naar de 69 en alle extra zwangerschapskilo’s verliezen. En als ik eerlijk ben wil ik liever nog een paar kilo’s extra kwijt. Ambitieus! Maar het komt helemaal goed. 

Nu begreep ik van veel dames op instagram dat jullie struggelen met het verliezen van je baby weight. Begrijpelijk aangezien het vraagt om veel geduld. Daarnaast begreep ik dat het kan zijn dat je veel trek krijgt van het geven van borstvoeding. En oververmoeidheid door de slapeloze nachten geven ook veel trek wat niet helpt! Of misschien ben je niet van die zwangerschapscravings af? En is de weg naar gezonde voeding ver te zoeken? Hopelijk helpt dit artikel je dan op weg en kan je samen met mij weer terug naar een gewicht waar je je prettig bij voelt 🙂

Ik doe het zo

In deze blogpost deel ik tien gouden regels / stappen die ik gehanteerd heb bij het verliezen van mijn overgewicht. Deze zullen ook dit keer weer werken om deze zwangerschapskilo’s te verliezen. Dat hoop ik natuurlijk. Ik heb er alle vertrouwen in aangezien ik naar mijn lichaam heb leren luisteren. Ik eet nu op intuïtie. Lees hier meer over hoe ik dat doe.

  • Water drinken.

Best cliché denk je vast. Maar ja, soms is het zo! Water voert afvalstoffen in je lichaam af. Het reinigt en spoelt letterlijk je lichaam. Het is dus uiterst belangrijk. Geef je borstvoeding? Dan kun je bij elk voedingsmoment een groot glas water drinken. Maak er een ritueel van zodat je het niet meer los van elkaar kunt zien. Schrap dus alle drankjes die niet water, thee of koffie zijn. Voor elk kopje zwarte thee of zwarte koffie wat je drinkt staan twee glazen water. Drink je graag thee of koffie? Doe dit dan zonder melk en/of suiker. En kies eerder voor groene of witte thee in plaats van zwarte. Zwarte thee onttrekt vocht uit je lichaam, net als koffie.

  • Één koolhydraatbron op de dag.

Beperkt je inname van koolhydraten. Deze staan bekend om het hebben van veel voedingsstoffen maar daarnaast zijn het ook bouwstenen die je lichaam op gewicht houden of laten aankomen. Ik kies daarom maar één keer per dag voor een grote koolhydraat. Hiermee bedoel ik een rijst, pasta, aardappelen. De rest van de dag eet ik ook koolhydraten zoals groentes, deze tel ik dus niet mee. Door koolhydraten te minimaliseren help je je lichaam weer trek te krijgen in noten, zaden en blad groen. Zo eet je wel gezond en voldoende voor je herstel na bevalling en voor je eventuele melkproductie. Maar let je ook op welke voedingsstoffen je binnen krijgt om langzaam van overtollig gewicht af te komen.

  • Minimaliseer zuivel.

Ik at tijdens de zwangerschap erg veel kaas! Dit terwijl ik normaal gesproken niet zo’n enorme kaaskop ben. Af en toe vind ik het wel lekker maar zoals ik het in de zwangerschap at was abnormaal. Zuivel doet veel met de hormoonhuishouding in je lichaam. Daarnaast is het vaak een bron van vet. Gezonde vetten heb je absoluut nodig. En al helemaal wanneer je gekozen hebt (en het lukt) om borstvoeding te geven. Ga echter voor vetten uit noten, zaden en avocado’s bijvoorbeeld. Die stimuleren de melkproductie net zo goed of misschien wel beter! En bevatte geen hormonen die juist effect kunnen hebben op je huid, humeur of melk voor je baby.

  • Vezels.

Na mijn zwangerschap merkte ik dat mijn eetlust veranderde. Ik had veel minder trek en mijn cravings waren zo goed als weg. Het is erg belangrijk dat je je vezels eet om ook je stoelgang weer goed op gang te laten komen. Het doen van de grote boodschap (taboes bestaan niet) was even onwennig en spannend. Door vezelrijk te eten gaat dit allemaal veel beter en hoef je niet lang te wachten totdat ook dat weer gaat zoals voorheen. Vezels zitten in zaden, pitten en noten. Maar ook in granen. Eet bijvoorbeeld havermout of boekweit. Voeg zaden toe aan je salades en eet een half handje nootjes (liefst ongezout en ongebrande) per dag.

  • Voedingsdagboek.

Houd een voedingsdagboek bij! Ik kreeg dit jaren gelezen als tip. Schrijf elke dag op wat je eet. Wel echt alles! En niet maar de helft. Want eerlijk wie houd je voor de gek? Haha. Het geeft je inzicht in je wat je eet of beter kunt vervangen/niet eten. Het is de basis voor het maken van een eigen voedingsplan. Zo kun je na een aantal weken vooruit plannen wat je eten wilt en krijg je veel meer eigen regie.

  • Kleur eten.

Eet van een kleurrijk en veelzijdig palet. Ga dus voor veel groene groentes zoals broccoli, boerenkool en bladspinazie. Maar ook voor rauwe paprika, seizoensgroentes en fruit. Hoe gevarieerder je voeding hoe rijker je moedermelk zal zijn. Maar ook voor jou is het super. Je leeft er helemaal van op. Variatie. Geloof mij als ik zeg dat het erg leuk is om iedere keer weer creatief te zijn met een andere (minder bekende) groente soort.

  • Geen pakjes en geen zakjes.

Weg met al dat fabrieksvoer. Dit is denk ik wel een van de meest belangrijke tips van allemaal. Eet artikelen die geen etiket nodig hebben. (Uit de natuur/vers) Hoe minder ingrediëntenlijsten hoe beter. Het meeste wat je in de supermarkt vind kun je heel goed zelf maken!! Sauzen, broden, beleg of pure. Je hoeft het niet te kopen! En als je dit noodgedwongen toch wilt/moet doen, ga dan voor een zo kort als mogelijke ingrediëntenlijst waarbij je de ingrediënten herkent en bovenal goed kunt uitspreken. Klinkt het onbekend of gek, zoek het op. Of laat het product lekker in het schap. You deserve better. 😉

  • Eiwitten bij elke maaltijd.

Om tegen te gaan dat je gedurende de dag oneindige trek blijft hebben. Voeg ik bij elke maaltijd iets van eiwit toe. Uit magere zuivel, eieren of eiwitpoeder. Het houd je langer verzadigd en vol. Als mama heb je al weinig tijd voor jezelf (vooral in de new born fase) en dan kan je serieuze trek niet gebruiken! Teckel dat door eiwit niet te vergeten bij elke grote maaltijd in je dag.

  • Midnight snacks.

Met kleine Noor ga ik er nu twee keer uit gedurende de nacht. Zij is nu (bijna) een maand oud. Wanneer ik ‘s nachts eruit ben met haar krijg ik vaak wat trek. Ik gun mezelf dan ook iets om te snacken. Want met een hongerig gevoel naar bed lukt mij zeker niet. Ik snoep dan van wat druiven of huisgemaakte balletjes. Een van die balletjes vind je hier.

  • Luisteren naar je lichaam.

Ik heb het er vaak over! Luisteren luisteren luisteren. Het is zo ontzettend belangrijk dat je leert begrijpen dat je lichaam heel goed kan aangeven wat het nodig heeft. Drink bijvoorbeeld eerst een glas water voordat je een snack pakt. Want misschien heb je wel dorst en geen trek. Wanneer je vol met emoties zit hoe reageer je dan? Ga je juist eten of kan je het niet ruiken of zien? Leer jezelf beter kennen. En beoordeel jezelf niet te snel. Je kunt veel meer dan je denkt en je bent hoogst waarschijnlijk al ontzettend goed bezig.

Voorbeelden; 

Mijn dagritme nu dat Noor er is verschilt enorm met mijn leven voor de baby. Ik moet nu nog beter plannen wat ik wil eten. Hamza en ik zijn ook overgestapt op het bestellen van onze boodschappen. Zo kan ik gericht mijn groente en fruit kopen en schrijf ik op wat ik zou willen eten die week.

Ik houd mij aan een aantal simpele punten. Eet elke dag twee handen vol groente en één handje vol fruit. Als ik ga voor koolhydraten dan zijn deze altijd uit volkoren bronnen. Ik eet bij elke maaltijd eiwitten en gezonde vetten en drink bij elk voedingsmoment het liefst een halve liter water. Zo heb ik over de dag ruim mijn vocht binnen. (Minimaal 2 liter per dag)

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze blog! Laat je mij weten wat je ervan vond? Schrijf hieronder een bericht of stuur mij een persoonlijk berichtje via instagram! lifewithmina_com

Mocht jij nou mooie tips hebben waar een ander en ik wat aan zouden kunnen hebben, drop ze dan vooral in een berichtje! Ik lees ze graag door.