De meisjes zijn nu drie en bijna twee. En zoals bijna wel ieder huishouden lopen wij nu ook tegen de invulling van hun dagen aan. Wel of geen schermtijd? En hoeveel dan? Wat is wel en wat is niet goed voor hen? Zal ik zelf een peuter werkboek samenstellen? Hamza en ik hebben hier toch al heel wat gesprekken over gevoerd. Onze meningen verschillen. Maar waar we het beide over eens zijn is dat we de meisjes de beste basis willen geven voor hun cognitief functioneren, emotieregulatie en het leren oplossen van problemen, spraakontwikkeling en ga zo nog maar even verder.

Het kwam erop neer dat we schermtijd houden op minder dan een half uur per dag. Op doordeweekse dagen is dit nog minder omdat ze veel samen spelen en een daginvulling hebben. In het weekend kijken ze vaak smiddags wat televisie. Maar voor het grootste gedeelte wilde ik de meiden vooral bezig houden met stimulerend spel zonder scherm. Daar kwam het peuter werkboek versie 1.. uit voort 🙂

Waarom een werkboek?

Noem het even een prototype of een eerste druk. Noor en Yara hebben voor nu beide dit peuter werkboek met kleine opdrachten die hun aan het denken zetten en hun stimuleren te denken! Dit is precies wat je wil voor deze leeftijdsgroep. Er valt zoveel te leren en dat doen ze niet door uren naar een scherm te kijken dat hun hersenen letterlijk uitschakelt. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan die ook bevestigen dat kinderen (peuters) die dagelijks en voor langere tijd tv kijken minder goed spreken en minder woorden kennen, problemen minder goed kunnen oplossen en emotioneel niet kunnen reguleren bijvoorbeeld bij boosheid of verdriet.

Het plan is om binnenkort een werkboek te kunnen aanbieden op de blog met nog veel meer leuke en creatieve opdrachten! Voor nu deel ik een gratis E- Boekje om mee te beginnen met jouw peuter(s) thuis.