De zee bracht mij afgelopen dinsdag zo veel kalmte. Het was voor mij en mijn vriendinnetje Laaziza de eerste keer dat wij aan zee gingen hardlopen. En ik heb er echt ontzettend van genoten. Vooral de rust was erg fijn. Hardlopen aan zee is erg goed voor de demping omdat de ondergrond zacht is, anders dan een geasfalteerde weg. Vele vragen zich af, hardlopen, hoe ik begon. In deze blogpost een stukje over mijn begin en tips voor jou.

Het deed mij herinneren aan de periode waarin ik gericht was op het verliezen van gewicht en mij nog niet durfde in te schrijven bij de sportschool. Ik was boven de 100 kilo en voelde mij erg onzeker. De sportschool was een grote drempel. En nog vaak hoor ik dat het voor veel dames nog altijd een drempel is. Want wat moet ik daar doen en wat zullen mensen zeggen als ze mij zien. Zo zwaar en onsportief. Dat hield mij dus ook tegen. Wil je meer lezen over mijn afval verhaal klik dan hier.

En toch heeft het altijd geknaagd

Dat ik jonger was wilde ik op de middelbare school nooit mee doen aan de gymlessen waarbij ik veel moest rennen. Ik verzon altijd een smoes. Ik was ongesteld, voelde mij niet lekker of ik had wel een andere geldige reden waardoor ik aan de zijlijn mocht meekijken of niet hoefde te rennen. En toch heeft het altijd aan mij geknaagd. Kunnen rennen zonder buiten adem te zijn. Lange afstanden kunnen afleggen en mij krachtig kunnen voelen in eigen lichaam.

hardlopen op het strand

Omdat ik mij destijds niet wilde inschrijven bij een sportschool ben ik gaan hardlopen. Zonder enige ervaring of kennis over techniek. Ondanks dat ging het prima. Ik liep langzaam (vergeleken met nu) en stopte tussendoor veel om te rusten. Maar het bracht mij zo veel moois! Niemand die mij na kon kijken over hoe ik het deed. Geen angst gevoel bij het zien van anderen die het beter doen. Volledige controle en een gelukzalig gevoel achteraf. Elke maar dan ook elke keer.. De runners high noemen ze die volgens mij.

Wat ik een ander gun

Hardlopen is naast fitness en heavy weight liften een grote passie van mij. En ik zou willen dat ik mezelf dat 15 jaar geleden kon vertellen. Hoeveel plezier en power ik eruit kon krijgen. Dan was ik namelijk veel eerder begonnen. En ik weet hoe verschrikkelijk ik sporten vroeger vond. En nu geniet ik hier het allermeest van. Bijzonder eigenlijk hoe tijd zich zo kan keren. Vele zeggen mij dat ze hardlopen maar niets vinden. Maar geef het een echte kans. Laat je goed informeren bij een professional over schoenkeuze en techniek. Oefen oefen oefen en voor je het weet loop je geweldige kilometers zonder moeite. Ik ben er van gaan houden en gun dat iedereen. En hoop dat je ook iets hebt aan deze blogpost; hardlopen, hoe ik begon.

Mijn schoenkeuze en sportkleding tips

Op een gegeven moment heb ik geïnvesteerd in een te gek paar Asics schoenen. Gel nimbus 18. Ge- wel- dig, meer hoef ik er niet over te zeggen. Ik ben dol op Ascis als sportschoenenmerk en raad deze ook zeker aan. Laat je evengoed wel informeren over je profiel en wat je eventueel aan (steun) zolen nodig hebt. Mijn tip aan jou is doe dit zo snel mogelijk om schade aan je knieën te voorkomen!

Tijdens het hardlopen draag ik het liefst een dikkere hardloop legging. Deze koop ik eigenlijk altijd bij de H&M. Ik zorg er wel altijd voor dat ik de leggings koop met een binnenkoordje zodat ik hem kan strikken. Anders zakt de broek bij mij, tijdens het hardlopen, vaak af. Heeeeel vervelend haha. De jasjes of shirts koop ik regelmatig bij H&M, Nike of het zijn vintage truien (vaak maat XL of groter) die ik verknip. Lekker los, houd ik van. Enkelsokjes schuren vaak waardoor ik blaren krijg, ik kies daarom voor kousen.

Hardloop materialen en gebruik

Wat je nog goed kunt gebruiken

Ik gebruik tijdens het hardlopen een telefoonarmband. Deze houd mijn telefoon op mijn bovenarm en beschermd hem ook tegen de regen. Deze is van Nike. Ik heb deze ook eerder gehad van de H&M en van een sportzaak. Helaas waren deze allemaal niet zo bestendig en gingen ze snel stuk. Deze van Nike doet het nog steeds perfect. Ik ren met de NRC app van Nike. De Nike Run Club app houd bij hoe veel ik hardgelopen heb. Ik kan een doel instellen en het houd mijn snelheid, tijd en route bij. Erg prettig. Hij is overigens gratis en te downloaden via de app of playstore.

Dit is niet gesponsord overigens, ik ben gewoon oprecht blij met deze app. En als laatste gebruik ik arm en borst lampjes. Je kunt het met lampjes zo luxe en duur maken als je wilt. Maar de action is dan toch wel je beste vriend 😉 Koop ze in de kleuren die je leuk vind en bevestig ze op je arm als je een avond sporter bent. Veiligheid is met hardlopen erg belangrijk aangezien je vaak over het hoofd word gezien door automobilisten en fietsers. Safety first dus.

Sport BH

Een goede sport bh is essentieel. ECHT! Er is niets vervelenders dan tijdens het hardlopen je druk maken om je boobies. Een brede rug band zonder haakjes en lusjes vind ik het fijnst. Mijn sport bh’s heb ik lang terug gekocht bij de Lidl. Ja echt de Lidl! Ze hebben er een aantal keer per jaar sportkleding en artikelen van het huismerk Crivit. Prima materialen en gaan erg lang mee.

En dan nog even over een luxe product. Wat je zeker niet nodig hebt voor het hardlopen zelf. Een set oordopjes om muziek te luisteren of een (draadloze) koptelefoon. Ik heb deze van Sony en ik ben er dol op. Het is een over- ear model die comfortabel zit en noise cancelling heeft. Geen geluiden van buiten af die de muziek verstoren dus. Perfect. Helemaal ik eigen element. Hardlopen, hoe ik begon zonder koptelefoon is mij een raadsel. Nu kan ik namelijk niet meer zonder haha!

Volgens mij heb ik nu alles benoemd wat ik gebruik. Heb je nog specifieke vragen? Laat ze dan achter onder deze blogpost of stuur mij een berichtje op instagram @minafitnow