Hartig taartdeeg is ideaal voor quiches, plaat gebak of een ander hartig gebak dat je graag wilt maken. Dit basis recept kun je heel gemakkelijk zelf maken en zelfs invriezen voor een ander moment. Ik maak gebruik van dit deeg als vervanger van bijvoorbeeld bladerdeeg in een groente taart. Op de blog staan meerdere recepten waar de basis een hartig taartdeeg is. De ingrediënten zijn simpel en heb ik meestal al in huis.

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 300 gram meel
  • 150 gram roomboter
  • 1 tlp zout
  • 2 etl koud water

Koude boter

Zorg ervoor dat je boter gebruikt direct uit de koelkast. Snijd de boter in blokjes. Weeg je meel af. Voeg aan de meel het ei toe en de koude blokjes boter. Doe hier de zout bij en één eetlepel koud water. Kneed of met je handen of in een keukenmixer het deeg.

De blokjes boter moeten volledig zijn verwerkt in het deeg. Is het nog te droog? Voeg dan de tweede eetlepel water toe. Je wil een soepel deeg dat niet te droog aanvoelt.

Direct gebruiken of bewaren

Verpak in vershoudfolie en laat rusten op kamertemperatuur als je het hartige taart deeg wilt gaan gebruiken. Maak je er de volgende dag gebruik van? Zet dan in de koelkast. Gebruik je het later of heb je wat over? Verpak dan in folie en zet het in de vriezer. Je kunt het deeg dan langere tijd bewaren.

Zie op de blog meerdere recepten waar je dit deeg goed gebruiken kunt.

Honingtomaten Quiche recept