Waar moet ik in Gods naam beginnen! Er is zoveel om over te schrijven en so so little time. Naja eigenlijk hebben we genoeg tijd en is dit enkel deel 1. Er komen vast nog heel wat delen aan. Maar we beginnen gewoon, zoals iedereen, bij het begin. In deze eerste blogpost; foto props voor beginners. Heb ik het over de basis aan materialen die je kunt gebruiken voor een mooie foodfoto. Ik deel eigen tips die ik zelf verworven heb door nu al een aantal jaar goed te oefenen. Ik deel mijn persoonlijke mening, materiaal keuze en voorkeur. Er is hierin eigenlijk niets fout. Doe dus vooral wat je zelf leuk vind. Misschien helpt deze blogpost je wel een beetje op weg 😀 Dan ben ik al een blij mens.

Ik dacht te beginnen met een aantal basics. Het is natuurlijk altijd mogelijk je eigen collectie uit te breiden. Ook ik ben altijd nog opzoek naar pareltjes. Mochten jullie geïnteresseerd zijn in specifieke attributen dan hoor ik dit natuurlijk graag!

Borden in verschillende maten en kleuren

Ik ben een basics girl. En houd persoonlijk niet zo van felle kleuren of designs. Ik laat het eten voornamelijk spreken. En een neutraal bord helpt hierbij. Ik heb geïnvesteerd in en paar prachtige borden. Een aantal zijn van de Xenos en een aantal van de Dille en Kamille. Deze borden zijn soms een extra op de foto en soms spelen ze een belangrijke rol. Toen ik net begon met foodfotografie kocht ik ook wel eens wat bij de Action. En nog steeds wel hoor. Ook prima kwaliteit en voor een prikkie.

Vintage bestek

Dol ben ik erop! Vintage bestek en keukengerei. Maar wat ik wel opgemerkt heb is dat ook dit niet makkelijk te vinden is voor een mooie prijs. Kringloopzaken hebben al lang door dat dit zeer populair is en vragen voor een lepeltje of vorkje soms wel tot €10 euro! Belachelijk.. Maar af en toe vind ik tussen alle rommeltjes toch een pareltje en mag ik hem meenemen voor een kwartje (€0,25 cent 😉 ) Dat maakt dan wel blij. Als je goed zoekt vind je van alles moois. Maar ook mijn verzameling en wensenlijst is nog lang niet compleet. Dat kost ook tijd. Ben je niet zo’n fan van oud en versleten dan is bestek zonder een te grote glans ook goed. Over die glans spreek ik in een andere blogpost. Klik daarvoor hier.

Ik merk dat ik het meest gebruik maak van de vorken en lepels. Naast een bord of in de saus. Het design ervan geeft net dat extratje op de foto en kan het soms helemaal afmaken. En schoonheid ligt hem vaak in de details. Waar ik zo van geniet.

Glas en aarde werk

Mooie kopjes en flesjes. Ik kan er moeilijk vanaf blijven als ik in de winkel loop. Dol op oude kristalglazen en ketchup flessen. Maar helaas kan mijn kleine kast niet zo veel spullen dragen. Ik heb dus een selectie moeten maken. Waarbij ik gekeken heb naar wat ik het meest gebruik. De glazen en koppen op de foto zijn toch wel de meest gebruikte artikelen in mijn kast. Zoals je kunt zien zijn dit, in tegenstelling van alles wat ik heb, wel gedetailleerde kopjes. Dit vind ik naast een simpele setting en layout wel weer erg mooi. En omdat glas al zo lastig te vangen is op een foto geven details in glas juist body en zorgen ze ervoor dat een kopje terug te herkennen is en niet wegvalt in het niets.


Melkkannetjes en schenkflesjes

Soms heb je net iets nodig om een chocoladesaus te schenken of een latte te maken. Je hoeft er zeker niet zoveel te hebben als ik heb.. Maar een mooi melkkannetje of schenkflesje is zeker handig in je props kast. Deze waren allemaal ontzettend goedkoop. Alle witte maar €0,50 cent en de andere twee voor €2,50 en een euro per stuk. Ook deze verzameling kwam niet in een keer. Ik merk dat ik gauw grijp naar zo’n kannetje als het gaat om een foto voor een drankje, saus of dressing.

Kommen en bijzet schaaltjes

Kommetjes in overvloed! Grote, kleine en ook de extra kleine. Zogeheten ‘pinch pots’. Voor wat peper of zout of om net je foto af te maken. Het oogt erg fijn, ronde vormen over het algemeen. Dat is iets oers. Een ronde vorm is dus erg geliefd. Ik gebruik kommetjes altijd wel. Ik kan haast geen foto bedenken dat ik geen kom of kommetje gebruik. Het is dus zeker een foto props voor beginners basic*. Om leuke kleinere kommetjes te vinden ga ik graag naar de Dille en Kamille, Xenos, Sissy Boy en de Zara en H&M home.

Theedoeken en servetten

Theedoeken zijn ware finshers van je foodfoto. Ze brengen letterlijk het vrouwelijke of zachte in je koude en harde foto. Die voornamelijk harde lijnen bevat. Een sierlijke theedoek of servet kun je in allerlei kleuren en designs krijgen. Het hoeft ook zeker niet een echte theedoek te zijn. Vele gebruiken een mooie sjaal, een lap stof of een tafelloper. Maak maar eens een foto zonder en dan met een servet. En vergelijk deze foto’s met elkaar. Het maakt een heus verschil!

Vintage theekopjes

Zoals je wel in deze en andere blogpost hebt teruggelezen houd ik wel van wat vintage en retro. Deze kopjes bijvoorbeeld. Ik zet ze vaak in op de achtergrond van een foto. Waar ze net in beeld zijn maar niet de foto over nemen. Aangezien ze zo mooi en druk versiert zijn. Dit soort kopjes zijn er tweedehands in overvloed te verkrijgen. Een basic in mijn props kast en onmisbaar in de jouwe.

Ik hoop dat je deze blogpost met plezier gelezen hebt! Foto props voor beginners is een eerste blogpost over de spullen die ik gebruik. Ik hoop er meerdere te kunnen delen aangezien er nog zoveel spullen zijn die ik gebruik voor mijn foodphotgraphy. Ben je geïnteresseerd in meer? Laat het mij dan weten onder deze blog. Ik hoor ook heel graag of dit fijn was om te lezen en of je hier wat aan gehad hebt! Leuk 🙂