In deze foodphotography series schrijf ik meerdere blogposts over hoe ik bezig ben met foodfotografie. Wat ik geleerd heb en welke tips ik een beginner wil meegeven. Ik zie mezelf zeer zeker niet als een professional op dit gebied. Maar de dingen die ik wel geleerd en gemeesterd heb deel ik graag met de community. En zo ook met jou. Je bent hier natuurlijk niet voor niets op gekomen.

Je bent geïnteresseerd in foodfotografie of bent er misschien al mee bezig. Wellicht ben je hier om af te vinken of je deze punten ook meeneemt in je journey. In deze blogpost foodphotography basics deel ik de basis punten waarvan ik vind dat een beginnende foodfotograaf kennis moet hebben, of op zijn minst aandacht voor moet hebben. Dit zijn de punten waar ik het meest plezier uit haal. Ik een klein dansje doe of spring van JOY. Dit zijn de punten die mij een boost geven. De drijfveren van een succesvolle en vooral contente foodfotograaf.

Meer het eten dan de props

Bij een goede foodfoto gaat het altijd om.. Juist, het eten 😉 Dat is wat je wilt zien. Een lekkere, leuke en/of voedzame maaltijd. Het gaat om het eten zelf. Niet zo zeer om de poes pas eromheen maar om het eten. Ik houd ervan om het accent op de maaltijd zelf te leggen. Vele andere leggen van alles om het bord of de kom heen. zelf vind ik dit erg afleiden en past dit niet binnen mijn eigen stijl. Voor wie wat wel mooi vind is dat natuurlijk helemaal prima. Voor ieder wat wils. Toch is de ster, de maaltijd zelf en moet er niets afleiden van het hoofdonderwerp.

Wil je weten welke materialen ik gebruik bij mijn foodfotografie?
Klik voor de blogpost over mijn spullen hier.

Noem het een WOW moment

In een foto ben ik zelf altijd opzoek naar een wauw of wow moment. Wat ik hiermee bedoel is dat je bij het zien van een mooi echt even langer wilt kijken of terugkijkt omdat hij je interesseert of intrigeert. Grote woorden misschien voor een foto van eten. Maar foodfotografie vind ik meer dan enkel een foto van eten. Het is vaak een beleving, een moment opname en het neemt je mee naar een gevoel, smaaksensatie of wereldcultuur. Het gebruik maken van specifieke fotoprops of het neerzetten van een scene maakt dat je dit wow moment creëren kunt. Dat je zelf ook even kijken moet en jezelf de vraag stelt ‘heb ik die foto gemaakt?!’ Ook al hebben andere dit moment misschien niet. Het gaat erom dat je vooral jezelf verrast met je skills. Ik had een wow moment met deze foto’s.

Het gebruik van vers eten

Dit is wel een echte must als foodphotography basics onderwerp. Op een foto zie je bijna alle details. Je kunt op een foto niet altijd alles verbergen. Zo ook niet het gebruik van producten die niet vers zijn zoals groente en fruit. Je kunt vaak zien dat het gene wat je op de foto gezet hebt vers gesneden is of juist niet. Zonde als je achteraf een gerimpeld perzikje ziet en het eigenlijk de gehele foto verpest. Probeer daarom voor zo vers als mogelijke producten te gaan. Het werkt bij aan de beleving van de foto. Een vers gesneden citroen, net gedopte boontjes of een vleugje peterselie wat je net gesneden hebt. Elementen die van wegen hun versheid de foto net af maken.

Eigen stijl

Als laatst wil ik het hebben over het creëren van je eigen stijl. Het is voor iedereen anders. Wat je mooi vind en wat je niet mooi vind. Leuk vind ik het ook om terug te zien bij andere foodies dat ik hun foto’s herken. Omdat ze allemaal hun signature stijl hebben. Een bloem die altijd in beeld ligt, een achtergrond die ze altijd gebruiken of een bepaalde stijl van bewerking. Ontzettend gaaf, zo creëer je namelijk je eigen foodfotografie handtekening.

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan deze blogpost over de foodphotography basics. Heb je aan de hand hiervan toch nog vragen? Stel ze dan onder deze blogpost dan kom ik erop terug en probeer ik je zo goed als ik kan te helpen.

Over foodfotografie achtergronden heb ik de twee blogposts staan op lifewithmina. Klik voor Foodphotography achtergronden hier.