Happen naar gezonde ontbijt is het vandaag! Zo ontzettend leuk hoeveel mensen met smart hebben gewacht op dit recept! Dat maakt mij zo ontzettend blij! Rond de bekende periode van de maand.. heb ik altijd zoveel zin in ontbijtkoek. Ik weet niet wat het is. Misschien de kruiden combinatie? Of juist het gevoel dat je koek eet? Wat het ook is. Lekker blijf ik het vinden.

Als kind vond ik het altijd al fijn om een plakje ontbijtkoek te nemen tussen de middag. Hier geen team laagje boter, die liet ik echt achterwege. Maar smeer jij hem lekker in als dat je ding is 😉 een kopje thee maakte mijn moeder er dan bij. En de koek smolt dan altijd zo lekker weg in mij mond! Zo heerlijk! Het is dus zeker iets waarmee ik ben opgegroeid.

Veel hoef ik er niet over te zeggen. Deze gezonde ontbijtkoek is in mijn beleving nagenoeg net zo goed, zacht en lekker als de variant uit de supermarkt. Enkel bevat deze geen geraffineerde suikers en palmvet. Erg naturel. Net als bijna wel alle recepten op de blog. Vooral de ‘korst’ is identiek! En die vind ik bij een traditionele ontbijtkoek nou net hét lekkerst! Licht plakkerig en donkerder en dikker dan de binnenkant, krijg je al trek?

Ingrediënten:

 • 1 tlp bakpoeder
 • 1 tlp baksoda
 • 140 gram fijne speltmeel
 • 60 gram hazelnoten meel
 • 2 eieren
 • Kwart tlp nootmuskaatpoeder
 • 4 etl agavesiroop van Koro
 • 100 havermelk
 • 2 tlp venkelzaad
 • 1 grote etl kaneel
 • 1/2 etl koek en speculaaskruiden

In dit gezonde ontbijtkoek recept heb ik venkelzaad toegevoegd. Ik houd zelf erg van de smaak van venkel. Daarnaast is het erg goed voor dames die borstvoeding geven. Ik strooi het dus graag in mijn baksels. Heb je dit liever niet? Dan kan je het gerust weglaten.

Weeg je droge ingrediënten af. Voeg ze allemaal samen in een mengkom. Zeef de droge ingrediënten zodat er geen klonten terecht komen in je beslag.

Warme melk in de koek

Verwarm de oven dan voor op 180 graden c. Verwarm de havermelk in een steelplan en voeg hier de agavesiroop bij. Breng al roerend op medium hitte aan de kook. Haal van het vuur zodra het kookpunt is bereikt. Schenk langzaam het warme melk en siroop mengsel bij de droge ingrediënten. Meng samen met een pannenlikker. Voeg eventueel de venkelzaad nog toe. Als je dit weg wilt laten hoef je dit dus niet toe te voegen. Het beslag is plakkerig en ruikt als het goed is al erg lekker!

De vorm

Voor deze gezonde ontbijtkoek maakte ik gebruik van een broodbakblik van 450 gram. Klik hier voor het blik dat ik heb. Vet de vorm in met een bakspray of maak gebruik van gesmolten boter en een keukenkwast. Maak je gebruik van een groter bakblik, verdubbel dan het recept zodat je uitkomt.

Giet het beslag in de vorm. Zet de gezonde ontbijtkoek in de oven en bak circa 40 minuten op 180 graden. Controleer de koek na 30 minuten door in het midden te prikken met een saté prikker. Komt deze er droog uit dan is de ontbijtkoek gaar. Nog niet gaar? Schuif hem dan terug de oven in en houd hem een beetje in de gaten die laatste 10 minuten. Elke oven is anders! Verwijder dan van de oven en laag afkoelen in de vorm en onafgedekt. Verplaats de koek na zo’n tien minuten naar een afkoelrek en laat volledig afkoelen zonder af te dekken! Zo krijgt de koek zijn welbekende plakkerige korst.

Bewaren of opeten

Je kunt deze gezonde ontbijtkoek in plakken snijden en bijvoorbeeld invriezen. Zo kun je er wel tot twee weken lekker van eten. Pak hem na volledig te zijn afgekoeld goed in vershoudfolie en zet in de koelkast.

Vegan speculoos

Ik smeer het liefst een dikke laag speculoos op een plak ontbijtkoek. Bij Koro hebben ze een vegan variant. Klik hier daarvoor. Zo lekker!! Met code ‘MINA’ heb je tevens korting op je volledige bestelling.

Ga jij ook je eigen gezonde ontbijtkoek maken? Ik zou het geweldig vinden als je je koek foto met mij deelt op instagram @lifewithmina_com hapze en veel bakplezier!