In samenwerking met Perrysport zal ik de komende maanden een aantal leuke pre- en postworkout gerechten maken. Maaltijden waar ik zelf fan van ben en die ik regelmatig voor- of na mijn training nuttig. Een gepofte en gevulde zoete aardappel is een bron van vezels en goede koolhydraten die je lichaam nodig heeft na een training.

Ik kies zelf regelmatig voor een zoete aardappel omdat het een bron is van vitamine is en daarnaast ook ontzettend veelzijdig en lekker is. In de gerecht pof ik de aardappel vooraf en word hij daarna gevuld met een pittig mengsel. Getopt met huisgemaakte knoflookkwarksaus.

Een aardappel eten?

Tegenwoordig is men vaak geneigd de aardappel over te slaan bij een maaltijd. De aardappel is echt zo slecht nog niet maar over de jaren heen heeft hij een flinke reputatie opgebouwd. Het zou niet gezond zijn om aardappelen te eten. Zelf ben ik van mening dat ook de aardappel erbij hoort en prima kan. Naast het nuttigen van andere groente kun je als post- workout ook genieten van de aardappel. En in dit geval de zoete variatie.

Gevulde zoete aardappel

Als je na je training weinig zin en tijd hebt om te koken kun je deze post- workout gevulde zoete aardappel ook prima preppen. Maak hem een dag van te voren en bewaar deze in een afgesloten container in de koelkast. Voordat je hem gaat nuttigen kun je hem in de oven nog opwarmen en de saus erbij doen. Net zo lekker en het scheelt je tijd.

Koken na je workout

Het is begrijpelijk dat je na een stevige workout geen zin meer hebt om een uur in de keuken te staan. Je zult vast flinke trek hebben en meteen iets gezonds en lekkers willen eten. De post- workout maaltijden die ik in samenwerking met Perrysport deel zijn ook makkelijk een dag van te voren te maken. Zo kun je na het sporten altijd genieten van een goede maaltijd die je lichaam helpt herstellen.

Ingrediënten:

 • 1 grote zoete aardappel
 • 3 bosuitjes
 • 1/2 rode peper
 • 1 limoen
 • 200 gram zwarte bonen
 • 1 rode ui
 • 1 theelepel currypoeder
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 100 gram magere Franse kwark
 • 2 teentjes knoflook
 • 1/2 theelepel chili flakes

De zoete aardappel moet eerst poffen en zacht worden in de oven. Maak met een vork of klein mesje voorzichtig! gaatjes in de zoete aardappel. Maak meerdere gaatjes zo gaart de zoete aardappel sneller. Pak de zoete aardappel in aluminiumfolie en plaatst hem in de oven op een bakplaat. Bak de zoete aardappel zacht op 230 graden voor ongeveer 45 minuten. Elke oven is anders die het kan zijn dat je minder of iets meer tijd nodig hebt. Gaar herken je door in de aardappel te prikken met een vork zonder moeite.

Haal de zoete aardappel uit de oven en laat deze afkoelen. Op het moment dat de zoete aardappel vast te pakken is met je handen kun je hem door de midden snijden. Hol de aardappel uit. Voeg al het vruchtvlees in een mengkom of keukenmachine. Behoud de uitgeholde schillen die gebruik je later om het mengsel weer in te doen.

De vulling

Voeg aan het vruchtvlees het volgende toe. Snijd de rode ui fijn en doe dit bij de zoete aardappelpuree, Snijd één bosui en doe dit er ook bij. Voeg alle kruiden (behalve de chili flakes) bij het mengsel en pers een halve limoen uit over deze ingrediënten. Maak fijn in een keukenmachine of met een aardappel stamer (of vorm als je enkel dat tot je beschikking hebt).

Vul de zoete aardappel schillen met het mengsel en zet deze aan de kant totdat je de saus hebt gemaakt. Voeg aan de kwark de fijngesneden knoflook toe en de chili flakes. Roer dit om.

Voeg aan de zoete aardappel de zwarte bonen toe (uitgelekt en gewassen), snijd ook de rode Spaanse peper in plakjes en voeg dit toe. Garneer naar smaak en voeg dan de saus toe aan de post- workout gevulde zoete aardappel.