Het is weer tijd voor de vijg! Een prachtige vrucht die mij doet denken aan de zomer vakanties in Marokko. Van buitenaf een simpel knopje en van binnen valt er zoveel te zien en te proeven. Het is niet voor niets één van de vruchten van het paradijs in de Islam. Blij dat er met deze herfst weer volop vijgen te verkrijgen zijn en voor een mild prijsje. Ik bedacht er honing vijgen koeken mee te maken. Zoet door de honing en zacht. De perfecte combinatie naast een warm kopje thee terwijl de bladeren buiten van de bomen vallen… Genoeg zoetsappige praat 🙂 let’s get baking

Ingrediënten:

Goed voor 10-12 koekjes

Honing vijgen koeken

Ik ben dol op het bakken van koekjes met weinig ingrediënten. Mixen, rollen en bakken. Je hoeft echt geen uren in de keuken te staan om iets heerlijks te toveren. Dat probeer ik met elk recept op de blog, keer op keer mee te geven. Gezond eten kost geen tijd. Enkel wat creativiteit en geduld.

Het deeg

Voeg beide meelsoorten bij elkaar in een mengkom. Doe hier ook de bakpoeder bij en combineer dit door met een pannenlikker of eetlepel te roeren. Snijd de gedroogde vijgen in kleine stukjes. Maak ze zo groot of zo klein als je zelf wilt. Dit gaat namelijk door je deegmengsel.

Voeg de stukjes vijg toe aan je meelmengsel en giet hier dan de Green Sweet Stevia bij. Combineer dit weer met elkaar en giet dan geleidelijk het melk bij het mengsel. Roer tussentijds totdat je een koekjes deeg hebt. Niet te klef en niet te droog. Je moet het tussen je handen tot balletjes kunnen rollen. Dat het een beetje plakt is niet erg. Gebruik eventueel nog wat roggemeel zodat het deeg niet teveel aan je vingers plakt.

Beleg een bakplaat met bakpapier en rol van het deeg balletjes die je op de bakplaat verder uitdrukt. Het deeg bevat geen ei waardoor een deel van het rijzen in de oven niet zal gebeuren. Je zult de vorm van de koekjes dus zelf moeten bepalen vooraf. Bak de honing vijgen koeken op 185 graden voor ongeveer 25 minuten licht goud bruin.

Verse vijgen

Haal de koeken uit de oven en laat ze afkoelen terwijl je de verse vijgen in plakjes snijd. Plaats op elke koek een plakje vijg. Bestrijk de vijgen koeken met honing en je mag best wel lief zijn 😉 extra is altijd beter. Serveer op met een warm kopje koffie of thee.

Trek gekregen? Er staan nog heel veel andere koek recepten op de blog. Klik hier voor een heerlijk vegan koekjes recept wat je ook zeker eens moet uitproberen!