Zuurdesem minipizza
Minipizza klink bij iedereen als muziek in de oren. Deze zuurdesem minipizza kun je maken met je zuurdesem starter of door gebruik te maken van een zakje gedroogd gist. Beide zijn prima. Enkel maakt het zakje gist de pizzatjes niet meer echte zuurdesem bodems. Ze zullen alsnog erg smaakvol zijn! Het werkt op beide manieren evengoed.
Deze minipizza kwam tot stand op een random middag. Vaak wel duik ik dan snel de keuken in en rommel ik wat. Daar komen vaak de lekkerste dingen uit voort. En snel ook. Het was mijn lunch en ow boy wat heb ik ervan genoten. Ik maakte gebruik van de volkorenmeel van de Holland & Barrett. Je kunt natuurlijk ook volkorenmeel bij een andere winkel kopen.
Ingrediënten:
Voor zes mini pizza’s
- 250 gram volkorenmeel
- 100 ml melk (dierlijk of plantaardig)
- 2 zakjes gist (14 gram) of 30 gram zuurdesem starter
- Snuf zout
Toppings
- 100 gram rundergehakt
- theelepel bakolie
(zonnebloem, kokos of bijvoorbeeld boter) - 100 gram champignons
- 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
- Een kleine ui
- Tlp oregano
- halve tlp zout en peper
- Geraspte cheddar kaas, hoeveel naar smaak
Begin met je deeg aangezien dit tijd nodig heeft op te rijzen. Maak de melk in een kom lauw warm. Ik zet hem altijd even in de magnetron op een halve minuut. Je kunt de melk in een steelpannetje ook licht verwarmen op je kookplaat. Zorg ervoor dat de melk niet heet is. Als de melk te heet is kan je droge gist sterven. Het is natuurlijk een levend organisme 🙂 Doe bij je lauwe melk de inhoud van de zakjes gist. Maak je gebruik van je desem starter? Dan kun je deze stap even overslaan. Roer dit om en zet het voor vijf minuten even opzij.
Weeg je meel af in een mengkom. Na vijf minuten kun je de gehele inhoud (melk en gist) bij je meel schenken. Meng dit samen door gebruik te maken van een pannenlikker of gewoon met je hand. Zet dit vrij natte mengsel afgedekt met vershoudfolie of een vochtige theedoek op een warme plek in huis. Ik zet de kom vaak in de afgesloten oven die natuurlijk uit staat. Of in ons washok wat altijd heerlijk warm is. Laat dit veertig minuten rijzen.
In de tussentijd kun je een bakplaat beleggen met bakpapier en alvast klaarzetten voor later.
Maak ook je topping mengsel zodat je na het rijzen direct door kunt.
Als je gebruik maakt van je starter doe je dit:
Doe je starter in een mengkom en doe hier je afgewogen meel bij. Voeg dan de lauw warme melk erbij en roer dit met je hand door. Zet dit vrij natte mengsel afgedekt met vershoudfolie of een vochtige theedoek op een warme plek in huis. Ik zet de kom vaak in de afgesloten oven die natuurlijk uit staat. Of in ons washok wat altijd heerlijk warm is. Laat dit veertig minuten rijzen.
Hoe maak je de topping
Snijd de ui fijn en bak deze samen met het gehakt rul in een koekenpan. Voeg hier de fijngesneden champignons aan toe, zout en peper. Bak dit nog een aantal minuten samen totdat de champignons gaar zijn. Laat dit daarna afkoelen totdat het pizzadeeg klaar is.
Na het rijzen
Maak je aanrechtblad schoon en droog. Strooi hier een handje meel op zodat je deeg straks niet plakt en giet je deeg volledig op het aanrechtblad. Doe ook wat meel op je handen zodat deze niet plakken aan je deeg. Kneed je deeg. Houd ongeveer 50 gram meel bij de hand om ervoor te zorgen dat je deeg niet te plakkerig blijft. Je wilt hem niet uitdrogen dus hoe minder je van deze 50 gram gebruikt hoe beter. Kneed tot je een soepel deeg hebt wat samen blijft en niet aan je vingers blijft plakken. Verdeel het deeg in zes bollen en leg deze op je voorbereide bakplaat belegd met bakpapier. Druk de pizzadeegjes aan met je handen.
Beleg de zuurdesem minpizza -tjes met tomatenpuree. Simpel door met de achterkant van een theelepel dit op alle pizza’s te smeren. Strooi dan op alle pizza’s wat oregano. En dan het gehakt mengsel. Wees wat royaal. Hoe meer hoe smaakvoller. Pak dan de cheddar kaas erbij. Rasp zoveel als je zelf wilt op de pizzatjes. Ow zo lekker!
Zet de zuurdesem minipizza’s in de oven op 230 graden voor 20/25 minuten. Als je oven een pizzastand heeft kun je daar het beste gebruik van maken. Warmte dat voornamelijk van onderaf komt. Geniet!