Jullie weten hoe ontzettend blij ik tegenwoordig wordt van BROOD! Haha ik heb een nieuwe hobby en passie ontdekt en deel deze graag met jullie. In deze blogpost vertel ik hoe je een eigen gist starter voor zuurdesem brood kunt maken. Veel mensen denken dat zuurdesem een meelsoort is. Maar dat is het niet, het is namelijk het proces en de smaak die het brood krijgt. Zurig. Een knapperig korstje op een huisgemaakt brood. Niets zegt liefde meer dan dit. For real.

Ik maak het liefst alles zelf, sauzen, schotels, salades en nu ook brood. Zelf eet ik eigenlijk vrij weinig brood. Omdat ik er bang voor ben geweest. Het maakte mij namelijk dik, dacht ik. Lees meer daarover hier. Maar nu dat ik het zelf kan bakken en precies weet wat erin gaat geeft dit ontzettend veel rust.

Het gemak van je eigen brood maken is ontzettend fascinerend. Het kost veel geduld en tijd. Dat zeg ik je vooraf alvast. Maar de tijd is verspreid over een aantal dagen. Meer daarover in mijn broodrecept die over een paar dagen online komt. Stay tuned for that 😀

Een starter voor je brood

Nu eerst deze gist starter voor zuurdesem maken. De bron van je broodje. Een starter is in wezen een mix van meel en water wat de tijd krijgt om zich te ontwikkelen. Meel bevat voedingsstoffen die het water op zich neemt. Bacterie die door de lucht terecht komen in de glazen pot binden zich aan het meel en gaan hun werk doen. Zeven dag na het starten van dit proces is je starter volwassen en leeft hij, als je hem goed voed, daarna nog lang en gelukkig verder.

Een eigen starter vervangt dus een zakje broodgist wat je in de supermarkt anders zou kopen of een pakje verse gist van de bakker. Het is een puur proces wat eeuwen oud is en op basis van dit recept werden vroeger duizenden broden gebakken. En het mooie is dat je letterlijk maar twee ingrediënten nodig hebt om de starter te maken en levend te houden. En dat je ook maar twee ingrediënten nodig hebt om het brooddeeg te kunnen maken. Hoe geweldig is dat!!

Wat heb je nodig voor je starter

  • Een glazen weckpot met een deksel
  • 100 ml water
  • 100 gram volkorenmeel
  • Een slanke spatel/ pannenlikker
  • Een keukenweegschaal

Dag 1:

De eerste dag! Het meel en het water zul je zeven dagen lang nodig hebben. Zorg dus dat je een volledig pak meel in huis hebt waar je gebruik van kunt maken. Zet alle ingrediënten en materialen klaar en ga als volgt te werk. Je weegt de pot af zonder inhoud met deksel. Schrijf dit gewicht op in een schriftje of op een blad om te bewaren. Weeg het water en het meel af op een keukenweegschaal.

Zet de pot klaar en giet hier het water in. Hier voeg je de meel aan toe. Roer dit met de slanke spatel door. Zorg ervoor dat je geen droge stukken meel meer ziet. Zet de glazen deksel (zie onderste foto) zonder het rubberen ringetje op de pot en zet de pot op een warme plek in huis. Een hoekje in huis is voldoende. Hij hoeft niet in de de gesloten oven, dat is te warm. Laat je starter nu met rust. Tot de volgende dag rond het zelfde tijdstip. Zijn eerste voedingsmoment.

gist starter voor zuurdesem brood

Dag 2:

Haal je starter er weer bij. Zet de pot op een keukenweegschaal en haal het gewicht van de pot van het gewicht af wat je op de weegschaal ziet. (Dit heb je gisteren als het goed is opgeschreven 🙂 ) Haal nu 20 gram starter uit de pot en gooi dat weg. Weeg vervolgens weer 100 ml water en 100 gram meel af en doe dit in de pot. Roer dit goed door en zet de pot met glazen deksel weer op de zelfde plek als gisteren.

Dag 3:

Herhaal de handelingen van dag twee volledig. Misschien zie je ook al wat bubbels
ontstaan en begint je starter te leven.

Dag 4:

Haal je starter er weer bij. Zet de pot op een keukenweegschaal en haal het gewicht van de pot van het gewicht af wat je op de weegschaal ziet. Haal nu 40 gram starter uit de pot en gooi dat weg. Weeg vervolgens weer 100 ml water en 100 gram meel af en doe dit in de pot. Roer dit goed door en zet de pot met glazen deksel weer op de zelfde plek als gisteren.

Gist voor zuurdesem

Dag 5:

Herhaal de handelingen van dag drie volledig. Hopelijk zie je nu al wat activiteit in je glazen pot! Bubbels? Zo niet, ga dan vooral verder en wees niet getreurd, het komt goed! Gooi je starter niet weg! ook niet als je hem vind stinken, dit is namelijk het natuurlijke proces en heeeel erg goed! 🙂

Dag 6:

Haal je starter er weer bij. Zet de pot op een keukenweegschaal en haal het gewicht van de pot van het gewicht af wat je op de weegschaal ziet. Haal nu 60 gram starter uit de pot en gooi dat weg. Weeg vervolgens weer 100 ml water en 100 gram meel af en doe dit in de pot. Roer dit goed door en zet de pot met glazen deksel weer op de zelfde plek als gisteren.

Dag 7:

Ik klink op dag zeven zeker als een gebroken plaat haha! Maar we zijn er bijna. Pak je starter en zet de pot op een keukenweegschaal. Haal het gewicht van de pot van het gewicht af wat je op de weegschaal ziet. Haal nu 100 gram starter uit de pot en gooi dat weg. Weeg vervolgens weer 50 ml water en 50 gram meel af en doe dit in de pot. Roer dit goed door en zet de pot met glazen deksel weer op de zelfde plek als gisteren.

Nu ben je door de startfase heen en kun je vanaf dag zeven het volgende aanhouden om je starter levend te houden.

  • Haal elke dag 20 gram uit je starter pot en gooi dit weg, gebruik dit tijdens
    het bakken of geef het aan een ander die een broodje wil bakken
  • Voeg elke dag 50 gram meel en 50 ml water toe om je starter te voeden
  • Laat je starter rusten in een ruimte in huis als je van plan bent veel gebruik te maken van je starter, bak je wellicht maar ééns per week of twee weken, zet de starter dan in de koelkast. Met een losse glazen deksel! Sluit hem niet volledig af van zuurstof. Dit vertraagt het proces. Dan hoef je je starter ook maar drie keer per week te voeden

Koester je starter en voed hem dagelijks. Als je het per ongeluk een dag vergeet, gooi de starter dan niet weg!! Herpak jezelf weer de volgende dag en je zult zien dat je starter zichzelf ook weer herpakt.

Zuurdesem brood

Eind deze week plaats ik het volkoren speltbrood recept dat ik gemaakt heb met mijn eigen starter! Ben je met je starter ook zover? Dan kun je dit heerlijke brood gaan maken. En het plezier wat ik ervaren heb met het bakken van dit brood was helemaal het einde! Ik was in de wolken. En stond te dansen toen mijn twee broden eindelijk de oven in konden. En toen ze eruit kwamen was het helemaal gedaan met mij. Een lach van oor tot oor! Ga jij ook voor huis gebakken brood, ja toch!

Het brood recept komt eraan! Houd mijn instagram pagina @minafitnow in de gaten zodat je weet wanneer hij online komt. Abonneer je op mijn blog zodat je een notificatie krijgt van een nieuw recept of artikel. Klik daarvoor hier. Heb je vragen over deze gist starter voor zuurdesem? Laat dat dan hieronder achter!

De broodrecepten zijn inmiddels klaar en staan op de blog! klik op onderstaande links om de recepten te vinden!

Het broodrecept deel 1
Het broodrecept deel 2