Burgers, een van die dingen die ik weinig eet. En wanneer ik dat dan doe ik altijd tegen mezelf zeg. Dit moet je vaker doen. Het hoeft niet een dik maker te zijn of reuze ongezond. Het gaat om smaak en huisgemaakte pracht. Zoals deze burgerbroodjes. Een beetje nageaapt van mama, maar dat vergeeft ze mij wel. Alles wat je moet weten over de meest zachte en smaakvolle broodjes vind je in deze blogpost. De toppings deel ik ook met je. Opbouwen en eten zou ik zeggen.

Dit recept leg ik even anders uit dan alle andere recepten op de blog. Per stap deel ik de ingrediënten en werkwijze met je. Zo hoop ik dat het overzichtelijker is. Je maakt met dit recept zes burgerbroodjes.

Stap 1: Het voordeeg

Pak een steelpan en doe hier de volgende drie ingrediënten in. Kook dit samen op laag vuur. Gebruik een garde om het in beweging te houden. Blijf dit doen totdat het een plakkerig papje word. Zet het vuur dan uit en zet dit opzij voor later.

  • 20 gram speltmeel
  • 25 ml water
  • 60 ml volle melk of plantaardige melk

Stap 2: Zodat het kan rijzen

Ik heb dit burgerbroodjes deeg gemaakt door gebruik te maken van mijn kitchenaid keukenmachine. Maar je kunt dit ook doen met de hand en een houten lepel. Begin met het gist en melk mengsel. Hiervoor heb je nodig.

Verwarm de melk tot lauwwarm in de magnetron of in een steelpannetje. Voeg hier de gist aan toe en zet dit opzij. Daarna kun je beginnen aan je meelmengsel waarna alles samen zal komen.

Stap 3: Het deeg komt samen

Pak een grote mengkom erbij of de mengkom van je keukenmachine. Maak je daar ook gebruik van zet dan je deeghaak vast voor gebruik. Heb je een mengkom leg dan je garde en houten lepel alvast klaar. Weeg de volgende ingrediënten af en voeg deze toe aan de kom.

Klop dit in volgorde van de ingrediënten samen. Zorg dat de boter en eieren beide op kamertemperatuur zijn. Het deeg zal licht plakkerig zijn. Voeg op dit moment geen extra meel toe! Op het moment dat alle ingrediënten samen zijn gekomen kun je de kom invetten met wat olie. Zet het deeg dan op een warme plek in huis afgedekt om te rijzen. Ik dek mijn kom altijd af met een vochtige theedoek. De oven die uit staat is over het algemeen een warme plek in huis.

Rijzen

Laat je deeg minimaal 40 minuten rijzen. Meer is altijd! beter. Bijvoorbeeld een uur of ander half. pak na deze tijd je deeg er weer bij. Als het goed gegaan is is je deeg tot wel drie keer zo groot. 🙂
Vorm nu je deeg in zes bollen van gelijke grote. Doe wat meel op je handen als het deeg nog veel plakt. Voeg eventueel ook een theelepel of twee meel toe aan je werkblad per bol deeg. Niet meer dan dat aangezien meer meel het deeg zal uitdrogen. Zet de bollen met drie vingerlengtes uit elkaar op een bakplaat belegd met bakpapier. Dek de bollen af met een vochtige theedoek, die je gebruikt hebt voor de rijs periode is prima natuurlijk. Laat in de keuken opnieuw rijzen voor 30 minuten tot een uur.

Eggwash me

Pak een kleine kom erbij en doe hier het volgende in.

  • 1 ei
  • Een etl melk (dierlijk of plantaardig)

Klop dit met een vork en geef de bollen allemaal een likje eggwash. Doe dit met een keukenkwastje. Zet de bollen vervolgens in de oven op 190 graden voor 15 tot 20 minuten. Let goed op ze, elke oven is anders!

Haal ze vervolgens uit de oven en laat de burgerbroodjes volledig afkoelen voordat je ze gebruikt.
Maar hoe maak je dit onweerstaanbare burgertje zoals op de foto?