Zelf had ik nooit gedacht dat ik wekelijks zou hardlopen met veel plezier. Als je mij vijf jaar geleden gevraagd had of ik mee zou gaan om een rondje te rennen dan was ik hoogst waarschijnlijk van je vandaan gerend. Ik had een ongelofelijk hekel aan hardlopen. Eigenlijk alles wat cardio gericht was. Je gaat er zo van zweten en ik kreeg altijd het gevoel dat mijn lichaam in lichte paniek raakte. Dat zijn natuurlijk signalen dat je lichaam hard aan het werk is en moeite doet om je bewegingen bij te benen. Goed juist! Maar ja, dat wist ik toen natuurlijk niet. Deze blogpost richt zich op de vijf tips om te beginnen met hardlopen die ik jouw wil meegeven!

Seizoensloper

In deze blogpost deel ik vijf tips met jou over hoe je het zou kunnen aanpakken om te beginnen met hardlopen. Juist nu het zo onzeker is of de sportscholen open blijven in verband met de corona maatregelen is een backup plan zeker handig. Daarnaast biedt buiten trainen je de vrijheid te gaan wanneer je dat zelf bepaald. Onbetaalbaar naar mijn idee.

Hardlopen doe ik voornamelijk in de koudere maanden van het jaar. Sommige kiezen ervoor om per seizoen te lopen. Zo heb je lente, zomer hardlopers en herfst, winter hardlopers. Het hele jaar door hardlopen is natuurlijk ook goed. Ik merk dat het koude herfst en winterweer mij juist meer motiveert. De wind is fris en gemoedelijk waardoor mijn ademhaling rustig gaat en ik meer kilometer maak vergeleken met de zomertijd. Het is dus persoonsafhankelijk. Jij ervaart zelf welke tijd van het jaar prettig voor je is. In deze blogpost; Vijf tips om te beginnen met hardlopen. Deel ik tips over hoe jij zou kunnen beginnen met deze sport!

Hardlopen met Perrysport

De tips!

Tip 1: Heb je lichamelijke klachten of een blessure waar je vanaf weet? Laat je dan eerst goed adviseren door je huisarts of fysiotherapeut voor je sprintjes begint te trekken. Je wilt op pad gaan zonder kwalen of weten hoe je met je klachten moet omgaan. Is alles oké? Ga dan naar tip twee.

Tip 2: Je uitrusting is van belang! En dan heb ik het voornamelijk over je sportschoenen. Een goede hardloopschoen past bij jou voet en zorg voor de juiste demping tijdens het hardlopen zodat dit je knieën niet overbelast. Goede winter hardloopkleding en lampjes om zichtbaar te blijven op straat zorgt voor een veilige training zonder zorgen.

Interval is your friend

Tip 3: Begin met korte stukjes en gebruik zo nodig een interval methode. Toen ik begon aan hardlopen was mijn doel ermee af te vallen. Ik ging als een speer! Voor de eerste 500 meter. En daarna kon ik eigenlijk al niet meer. Begin dus rustig als je naast het hardlopen niet aan andere sporten doet. Het is een sport waar je conditie mee opbouwt en dat kost tijd. Gun jezelf dus ook de tijd om dit te doen. Er zijn verschillende apps beschikbaar waar je om de zoveel minuten herinnerd wordt om een aantal minuten te wandelen. 

Tip 4: Daag jezelf steeds iets meer uit. Redden je deze week twee kilometer? Probeer de week erop daar drie van te maken. Conditie opbouwen is ook je eigen grenzen testen en jezelf net dat zetje geven om alles uit je training te halen. Oncomfortabel zijn hoort daar soms ook bij. Het gevoel erna is zoveel wel waard toch?

”Het stond gelijk aan vrijheid”

Tip 5: Ik heb mezelf ontzettend moeten pushen om te gaan hardlopen. Het stond voor mij gelijk aan vrijheid en de droom conditie die ik altijd wilde hebben. Ik keek met grote ogen naar mensen die zo even, zonder buiten adem te raden, een aantal kilometer aan stuk konden rennen. En dat gevoel, dat wilde ik ook. Het ging vrij rap. Ik had niet gedacht dat mijn conditie zich zo snel zou opbouwen. En ik hoor van meerdere dat dit in rap tempo zich opbouwt. Vertrouw dus vooral op je kunnen en trek die stoute schoenen aan.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan deze blogpost en de gegeven tips! Wil je nou ook een leuke outfit scoren om voor de dag te komen tijdens je training? Shop dan nu met korting op www.perrysport.nl gebruik de code 20MINA2020 en krijg 20% korting op je bestelling. Code is maar kort geldig dus gebruik heb zolang het kan!