Ohh meis! Naar deze blogpost is ontzettend vaak gevraagd. En ik snap ook wel waarom. In instagram stories deel ik vaak kleurrijke borden en salade schalen waarbij je je wellicht afvraagt. Met een peuter en new born in huis. Waar komt de tijd vandaan om dat allemaal te maken? Nouuu. In deze blogpost day in the life mama van twee onder de twee deel ik wat tips, secrets en tricks over hoe ik het aanpak en hoe jij dat misschien ook kunt doen.

Met als doel gezonde keuzes te maken die eventuele borstvoeding die je wilt geven bevorderen, je helpen stevige trek te stillen en niet zeeën van tijd kosten aangezien je deze (hoogstwaarschijnlijk) simpelweg niet hebt met een jong gezin.

Zorgen voor iedereen in huis

Laten we eerlijk zijn, in de meeste huishoudens komt er veel zorg te liggen bij mama. In ons geval draag ik veel van de verzorging van de meiden. Het voeden van beide, douchen en klaarmaken voor de dag is over tijd toch meer iets geworden wat ik oppak. Zonder hier eerder afspraken over te hebben gemaakt. Dit is organisch zo gegroeid. Hamza pakt weer andere taken op die ik niet of nauwelijks doe. Zo hebben we balans.

Ik sta dus geregeld voor het gehele gezin maaltijden klaar te maken. De keuken is wel een beetje mijn home. Mijn favoriete plekje in huis. Zo eet Noor ook vaak de snacks en baksels die ik klaarmaak. Gelukkig lust ze tot nu toe alles wat ik haar geef en helpt ze ook graag een handje in de keuken.

Voorbereiding is half werk

Met een jong gezin heb ik gemerkt dat preppen ontzettend handig is. Het bespaard op tijd en zorgt ervoor dat ik mij niet vergrijp aan ongezonde snacks die meneer in huis gehaald heeft (hihi). Ook voorkom ik zo dat ik rond vier uur ‘s middags denk.. wat zal ik vanavond eens eten? Dat laat onvoldoende tijd om boodschappen te doen en de maaltijd te maken. Daarnaast kom ik dan vaak uit op iets ongezonds wat niet verzadigd en mij achterlaat met een knorrende maag en teleurstelling dat ik weer iets ongezonds gegeten heb. Niet leuk dus.

Wij wonen nu niet zo groot waardoor heel veel preppen niet past in de koelkast of vriezer. Ik maak dus vooral veel kleine snacks en zorg dat ik voor minimaal vier dagen van de week gezonde producten in huis heb voor ontbijt, lunch, tussendoortjes en het avondeten. Vrijdags doen we vaak de leftovers. Wat er nog in de koelkast ligt maken we op. Zaterdag en zondag zijn wat vrijer in de invulling en maandags doen we op dit moment weer de weekboodschappen.

Ontbijt prep

Ik verdeel deze blogpost in secties. Het preppen van ontbijt, lunch, diner en het maken/kopen van snacks. Daarnaast ga ik kort in op hoe ik boodschappen doe voor het gezin en wat de kinderen eten.

Onze dag begint wisselend in tijdstip. Nu dat ik zwangerschapsverlof heb hoeven de meiden niet op een bepaald tijdstip klaar worden gemaakt. Iedereen slaapt dus uit als dat kan. Noor wordt de ene dag om zes uur wakker en de andere dag om half acht. Het is dus heel uiteenlopend. Yara krijgt borstvoeding en drinkt om de twee á drie uur. Ik ga er dus wel uit voor haar.

Wat Noor eet

Nu dat ik de tijd heb eet Noor vaak uitgebreid. Ik zorg er altijd voor dat zij gebalanceerd eet. Haar bordjes bevatte een eiwitbron, een vezel, koolhydraat en een gezonds vet. Deze gezonde regel hanteer ik ook voor mezelf. Vandaag at ze pannenkoeken, een gekookt ei en wat fruit.

Mijn ontbijt

Ik ben het meeste tijd kwijt aan de meiden in de vroege ochtend. Het voeden van Yara, douchen van Noor en het klaarmaken van haar ontbijt vraagt veel tijd. Vaak help ik Noor ook nog met eten omdat ze nog wel eens met haar eten kan gaan spelen. Noor eet ook niet erg snel en ik wil haar daarin niet opjagen. Het kan dus zijn dat ik pas om half tien eet terwijl we al wakker zijn vanaf zeven uur. Ik probeer voor dat ik ontbijt in ieder geval een kop thee op te hebben en een aantal glazen water.

Ik ontbijt heel makkelijk. Alles gooi ik in een kom en klaar. Ik heb ‘s ochtend niet meer de tijd om van alles te doen. Twee van mijn go- to ontbijtjes zijn kokoskwark met granola en fruit of overnight chiapudding met de zelfde toppings. Op de blog staat een heerlijk granola recept dat al door veel mensen thuis is gemaakt. Ik ben er fan van. Ik bak hier wekelijks een nieuwe batch.

10:10 Granola, kokoskwark en vers rood fruit

Altijd even naar buiten

Als je mij al langer volgt dan weet je wel dat ik absoluut geen binnenmens ben. Weer of geen weer ik wil buiten zijn. Noor is daarin net als ik. Daarnaast komen de muren op je af in zo’n klein appartement! We gaan dus altijd even een frisse neus halen. Vaak na het ontbijt. Beide kinderen zijn gevoed en voldaan. Ik maak mij klaar en we kunnen de wijde wereld in.

We doen in het weekend standaard wel een wandeling met het hele gezin. Het is een echt ritueel geworden. Na het ontbijt doen we een rondje door de binnenstad van Alkmaar en halen we een koffie en thee bij één van onze favoriete spots. Noor krijgt daar ook altijd een huisgemaakt dadelkoekje. Daar kijkt ze naar uit. Als we naar buiten gaan begint ze vaak al ernaar te vragen. ‘Koeekii?’

Middageten en het middagdutje

Na onze wandeling haal ik soms nog een aantal ontbrekende ingrediënten voor mijn lunch en dan is het weer huiswaarts. Ik eet dan meestal een vullende salade. Yara drinkt eerst. Noor eet daarna haar middageten. Ik breng Noor daarna naar bed waarna ik in rust mijn eten kan klaarmaken.

Wat ik vooraf prep

Ik probeer ook ‘s middags niet te lang over het klaarmaken van mijn eten te doen. Noor slaapt gemiddeld zo’n twee uurtjes en Yara drinkt om de 2,5 á drie uur. Ik wil dus niet de hele tijd maar staan en kies daarom voor een gezonde maaltijd waar ik niet meer veel voor hoef te doen. Zo kan ik na het eten ook nog even liggen, slapen of gewoon iets voor mezelf doen tot Noor wakker wordt of Yara dorst heeft.

Om m’n leven makkelijker te maken bereid ik een aantal dingen voor. Dit doe ik zo ongeveer om de dag. Zo hoef ik enkel alles bij elkaar te gooien en tada. De maaltijd is ready to eat. Zie hieronder een overzicht van wat ik prep.

Makkelijke en voedzame snacks

Ik eet ook met regelmaat een bordje vol van alles. Het wisselt zich dus vaak af. Of een vullende salade of een plate. Daarin voeg ik ook dagelijks snacks toe die ik dus vooraf gemaakt heb. Mijn cookiedough balletjes zijn echte winnaars! En liggen hier altijd in de koelkast. Daarnaast bak ik nu welke week haver brownie cake waar ik de hele week van kan smullen.

Het avondeten en het spitsuur

Na het dutje van Noor is het vaak al half vier geweest. Vanaf dit moment is het hier in huis een race tegen de klok. Wat een gekkehuis..! Yara is aan het clusteren. Dit houdt in dat ze elk uur ongeveer wel drinken wil en niet neergelegd wil worden. Dit maakt het erg lastig in combinatie met alles wat er gedaan moet worden zo einde dag. Koken, Noor die aandacht wil, het koken, de vaat en ga zo maar door. Het is dus echt even bijpoten zo einde middag en begin de avond.

18:45 Een 10 minuten maaltijd die verzadigd

Ik eet dus wederom ontzettend simpel. Mijn go- to deze dagen is een udon noodles met champignon, soja pindasaus en frisse komkommer. Verzadigend en smaakvol. Noor eet met Hamza mee. Ik kook dus twee maaltijden. Wat Hamza graag wil eten en wat ik zelf eet. De reden hiervoor is dat ik liever niet dagelijks veel koolhydraten eet. Daarnaast eet ik ook niet graag vlees en mijn man daarentegen wel. Noor eet de maaltijd waar de eiwitbron in zit. En vaak zijn dat de maaltijden van mijn echtgenoot.

Ik sluit de avond qua het eten en drinken af met een kop thee en een stuk chocolade. Zo doe ik dat bijna altijd wel. Daarna gaan we de nacht in waarin ik op dit moment natuurlijk veel op moet om Yara te voeden.

Vond je het leuk deze blogpost te lezen? Deel dat dan met mij onder de blog of via instagram!