Intuïtief eten. Veel van ons willen dit kunnen of hebben er misschien wel eens van gehoord. Dat het voor anderen werkt. Eten op gevoel is zoals het al zegt gevoelsmatig je lichaam volgen. Het is niet tijdsgebonden of strikt. Het zegt niets over wat je moet doen of juist niet moet doen. Ingewikkeld? Nee, helemaal niet. Juist geeft het je eigen regie. In deze blogpost lees je over hoe ik intuïtief ben gaan eten en wat het mij heeft opgeleverd. Ook deel ik 10 tips hoe jij ook kunt gaan eten op gevoel.

Calorieën tellen en macro’s checken

Toen ik nog zwaarder was telde ik mijn calorieën graag. Het gaf mij het idee controle te hebben over mijn inname. Ik was voortdurend bezig met hoeveel calorieën er in het ene product zat en dan weer het andere. Noem het obsessief, maar het heeft mij zeker veel geleerd over voeding. Werd ik er gelukkig van? Nee, zeker niet. Het vraagt veel research en lange minuten staande bij verschillende schappen in de supermarkt. Calorieën tellen betekende voor mij onder een bepaalde grens blijven. Deze moest ik niet overschrijden want dan had ik ‘teveel gegeten’. En gek genoeg zat ik ‘s avonds niet eens goed vol. Had ik nog trek en snapte ik dan niet wat er op die dag mis was gegaan. Zo ook met het afwegen van macro’s.

Macro’s

Macro is kort voor macronutriënten. Dit zijn voedingsstoffen die calorieën aanleveren aan je lichaam. Deze zorgen voor (spier) groei en het functioneren van je lijf. Je lichaam heeft deze nodig om te groeien en actief (aan) te blijven. Macro betekend groot. Je lichaam heeft ze dus in grote hoeveelheid nodig. Deze bestaan uit; Koolhydraten, vetten, eiwitten.

Ik hield mijn macro’s bij in My Fitness Pal. Hoe ik dit zelf heb ervaren is zowel positief als minder positief. Ik vond het erg lastig om de macro doelen te bereiken op een dag. En voelde mij verslagen wanneer ik deze niet kon bereiken. (bijvoorbeeld 100% doel bereikt op eiwitten). Het werkte voor mij averechts. Ik werd er down van en ging erdoor juist meer eten. Stiekem zette ik ook maaltijden of snacks niet in de app om aan het einde van de dag toch onder een bepaalde hoeveel calorieën te zitten. Ik hoor je al denken, wie houd je voor de gek? Enkel mezelf maar onbewust deed het mij dan toch erg veel. Aan de andere kant maakte ik gebruik van de app om uit te rekenen hoeveel calorieën een zelfgebakken recept had. Die optie gebruik ik soms nog steeds. En vind ik erg fijn!

”Ik werd er down van en ging erdoor juist meer eten

Intuïtief eten

10 tips, hoe je kunt eten op intuïtie

Deze tips komen voort uit eigen ervaring. Het kan natuurlijk zijn dat ze niet voor jou werken. Wel zullen er hopelijk een aantal tussen zitten die je zelf kunt toepassen. Die ervoor zorgen dat je toch zult afvallen of op gewicht kunt blijven zonder de zorgen van het tellen van je calorieën.

Tijd voor ontbijt

Het belang van een goed ontbijt kent iedereen. Daar hoef ik weinig aan toe te voegen. Wat ik hier wel over kan zeggen is dat ik als tiener ontzettend veel moeite had met ontbijten voordat ik naar school ging. Een gezondere levensstijl aannemen heeft er ook voor gezorgd dat ik juist wél ben gaan ontbijten. Soms heb ik ‘s ochtends alleen niet zo’n trek. En komt dit later in de ochtend pas op gang. Hierin luister ik dan ook naar mijn lichaam. Ik ga er niet kost wat het kost een ontbijt in proppen omdat dat ”zo hoort”, heb lak aan een norm en creëer vooral je eigen. Ieder lichaam is immers anders.

Dorst of trek?

Het klinkt misschien stom. Maar het heeft mij vaak geholpen bij een te snel besluit om te snacken. Een glas water te drinken en een kwartier te wachten. Is de trek dan nog niet over? Dan is het misschien toch tijd om wat te gaan eten. Soms verwarren wij mensen dorst met het hebben van trek. Teveel eten zou kunnen komen van een tekort aan vocht. Drink dus ongeacht minimaal twee liter water op een dag.

Volume voeding

Omdat ik niet meer let op mijn calorie inname zorg ik er wel voor dat de maaltijden die ik nuttig groot zijn en veel groen bevatten. Eigenlijk bevatte alle sla soorten weinig tot haast geen calorieën en kun je er dus volop van eten. Ik kies dus voor veel bladgroen zoals spinazie, veldsla en rucola. Ook groenten eet ik niet allen als avondmaal maar ook vaak ‘s middags in grote hoeveelheden.

Rustig aan, neem je tijd

Ik heb erg moeten leren om de tijd te nemen om mijn eten klaar te maken en ook op te eten. Ik at vaak snel en propte mijn zelf vol. Niet erg bedachtzaam dus. De tijd nemen voor de bereiding van je eten en deze klaarmaken biedt mij al veel voldoening. Het is ook een rustgegevens proces(je) wat je bewust maakt van de hoeveelheid die je op je bord legt en wat je zult gaan nuttigen. Ook eet ik nu een stuk langzamer dan voorheen. Ik kauw lang op mijn eten en neem echt de tijd. Ik tafel dus vaak langer dan mijn echtgenoot, hij kan er wel om lachen. Het houd mij langer vol. Weet jij hoe lang jij doet over een maaltijd?

Uitstellen tot het blissmoment

Het uitstellen van genietmomenten doe ik regelmatig. Bijvoorbeeld wanneer ik weet dat ik aan het einde van de week uit eten ga of een verjaardag heb waar ik ongetwijfeld taart zal krijgen. Dit zijn momenten die ik niet wil overslaan. Ik zorg dan dat ik gedurende de week niet een extratje neem en dit dus bewaar. Voor mij is op gevoel eten ook jezelf niets ontnemen. Soms eet ik dagen lang ”te veel” en heb ik een ontzettende zin in zoetigheid. Die trek gaat dan niet over. Ik neem het er dan van, zonder spijt. En ga na hoe het komt dat ik die trek heb. Ongesteldheid, een rot dag/gevoel of simpel weg zin. Allemaal geldige redenen om te genieten. Luister naar je buik. Let it lead your way.

Wat wil je nu echt?

Een glas water heb je al genomen. En dan? Een snack neem je erachteraan. Nog steeds niet goed? Onderzoek wat je denkt nodig te hebben. Is het gezelschap? Een gesprek met een vriend of vriendin, een wandeling voor frisse lucht of een dutje omdat je nachten steeds zo gebroken zijn? Soms ligt de oorzaak van ons overmatig eetgedrag niet in het hebben van trek op zich. Soms ligt daar iets anders achter en is het ondervinden daarvan lastig omdat je dat niet zo meteen al weet.

Een klok zonder wijzers

Ik ben een erg zelfbepalende vrouw geworden. Vroeger was ik namelijk vrij rustig, meegaand en deed ik alles zoals iedereen. Tegenwoordig schop ik wat vaker tegen de goede orde aan en bepaal ik dingen zoals ik denk dat deze goed zijn . Ouder worden brengt dan toch een hoop verandering met zich mee. Het is allang al niet meer zo dat mensen stipt om zes uur avondeten. In deze drukke tijden eten mensen in de trein, alleen aan de eettafel of lopend on the go. Bepaal dus vooral je eigen eetmomenten. Stem dit af met wie je samen woont en kijk hoe je dit kunt organiseren. Kies voor een aantal grote maaltijden op de dag. Vul dit aan met voldoende water drinken en gezonde snacks.

Eten op gevoel
Benoem je gevoel

Merk je wel eens op dat je opeens, spontaan, trek hebt in iets? Benoem bij jezelf wat dit is en beschrijf dit gevoel. Soms is het stilstaan bij een gevoel voldoende om het opzij te kunnen zetten en door te kunnen gaan met wat je aan het doen was. Dit doe ik vaak wanneer ik in de supermarkt ben en langs het koekschap loop. Ik neem de tijd om alles in mij op te nemen. Met mijn ogen scan ik alle koekjes en soorten. Dit neem ik dan een paar minuten in mij op en loop dan verder. Het verzadigd mijn gevoel en helpt mij enorm om de koekjes juist niet te kopen. Gek he? Probeer het eens 😉

De gouden afspraak

Maak met jezelf een gouden afspraak. Deze kan zijn. Wanneer ik een koekje eet doe ik dat zittend in stilte. Of, wanneer ik op visite ben drink ik naast alle lekkere dingen ook drie glazen water. Het zijn misschien niet de juiste voorbeelden voor jou. Je kunt er vast eentje bedenken die goed past bij jouw levensstijl. Een golden rule die speciaal is voor jou.

Verhouding

Intuïtief eten bekend voor mij ook zeker gebalanceerd eten. Een balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Weliswaar die je zelf bepaald maar wel in evenwicht zijn. Ik probeer bij elke maaltijd die ik nuttig alle drie de elementen terug te laten komen. Een bron van eiwitten, een koolhydraat bron en een vet. Zo ben ik ook echt verzadigd na de maaltijd.

Wat neem jij mee uit deze blogpost?

Ik hoop dat je wat gehad bent aan de tips in deze blogpost! Laat mij hieronder weten wat jij gaat gebruiken, ik lees het graag terug 😀 Mocht je vragen hebben over eten op gevoel, laat je mij dit dan weten? Liefs!