The next morning! Tijd om te gaan afbakken! Zo fijn dat je gisteren achter de rug hebt. Ik kan goed begrijpen dat het voor een eerste brood allemaal ingewikkeld lijkt en tijd vergt. Hopelijk heb je alsnog van het proces kunnen genieten! En dan kun je nu eindelijk je eigen zuurdesem brood bakken, zo fijn 🙂

Laat je deeg nog even in de koelkast liggen tot dat je alles hebt klaar gemaakt voor het afbakken zelf. Hiervoor heb je een gietijzeren pan nodig. Dit zijn pannen die warmte goed kunnen vasthouden en geen onderdelen hebben die kunnen smelten.

Pan keuze

De mijne zoals afgebeeld is tweedehands van de kringloopwinkel en scoorde ik voor 20 euro. Wil je liever een nieuwe dan zijn er veel opties om uit te kiezen. Bijvoorbeeld een gietijzeren pan van Le Creuset of Sola. Prachtige pannen die een leven lang mee gaan. De pan die ik gebruik is de grote van 24cm. Het is een pan met omgekrulde randen zo is hij makkelijk op te tillen en open te krijgen.

Voorverwarmen van de pan

Zet deze pan in de oven zonder inhoud met de deksel op de pan. Verwarm de oven het liefst 60 minuten voor. Lukt dit niet dan kun je hem ook 30 minuten voorverwarmen op 230 graden. Je zuurdesem brood afbakken is hierna super easy.

Gietijzeren pan
Deeg plaatsen en aansnijden

Na een half uur kun je je deeg erbij pakken. Haal de pan uit de oven. Haal de deksel eraf en zet je brooddeeg in de pan. Je kunt er nu ook voor kiezen om je brood mooi te maken met een scherp mesje ook wel een Lame genoemd of het Lame proces. Zo’n mesje kan je bijvoorbeeld kopen bij een kookwinkel of online. Je kunt zo allerlei versieringen maken op je brood. Ik heb de mijne niet aangesneden. In de oven breekt het brood vaak vanzelf al mooi open aan de bovenkant. Dus nodig is het zeker niet! Zuurdesem brood afbakken, let’s go!

Knapperig korstje

Zet je deeg voorzichtig in de pan. Zet de deksel weer op de pan en plaats te pan weer terug in de oven. Bak het brood op 230 graden voor 20 minuten met de deksel op de pan. Na 20 minuten kun je de deksel van de pan verwijderen en het brood verder door laten bakken voor nog eens 20 minuten op 200 graden. Haal dan de pan uit de oven en laat je brood volledig afkoelen voor je hem aansnijd!

Zie hieronder een tijdspad voor het afbakken.

Brood bakken

Ik ben ontzettend benieuwd naar je resultaat! Deel je deze met mij? Tagg mij @lifewithmina_com
Heb je nog vragen over dit proces? Laat je vraag dan hieronder achter. Wil je nog eens weten hoe je je desem starter kunt voeden? Klik dan hier.