Cinnamon buns zijn een van de meest simpele bak gerechten die je maken kunt waarbij je ontzettend indruk kunt maken. Ze zijn namelijk prachtig om te zien en overheerlijk. Dit recept is gelijk aan de traditionele cinnamon buns. Echter is dit recept suikervrij en lager in koolhydraten. Veel beter voor je dus! Evenveel genieten met minder calorieën.

Deze broodjes zijn bij mij zo populair omdat het kaneel in het zonnetje zet. En kaneel en ik zijn vrienden voor het leven. In de broodjes rol je namelijk kaneel en suiker waardoor je zo’n mooi design krijgt en kleurverschil.

Green Sweet Stevia, Sweet Kaneel

In deze broodjes heb ik geen suiker gebruikt. Het gaat hier natuurlijk om gezonde suikervrije cinnamon buns! In plaats van suiker heb ik gebruik gemaakt van sweet kaneel van Green Sweet Stevia. Een heerlijke suikervervanger van Steviapoeder met kaneelsmaak. Ontzettend heerlijk en perfect voor dit recept.

Green Sweet Stevia

wat je nodig hebt voor dit recept.

Ingrediënten:

Om in de buns te rollen

Zorg dat de boter in blokjes gesneden is en koud staat in de koelkast. Deze moet namelijk koud toegevoegd worden aan het deeg. Verwarm de melk tot dat hij lauw warm is en giet hier het zakje gist in. Laat dit met elkaar staan totdat de gist schuimig is geworden.

Weeg je droge ingrediënten, bloem en suiker, af en doe deze bij elkaar in een mengkom. Voeg het ei toe aan het melk en gist mixje. En giet dat allemaal samen in de bloem en suiker. Pak dan de boter uit de koelkast en voeg dit ook toe aan je deeg. Meng dit met een pannenlikker of houten lepel tot het samen komt als deeg. Ik gebruik het liefst mijn handen voor deze stap. Zodat de blokjes boter goed samen komen met de bloem. Dek je deeg af in de kom en laat het een half uur staan.

30 minuten later

Pak je deeg er bij en haal het uit je kom. Strooi licht wat bloem op je werkblad en rol je deeg uit tot een plak van ongeveer 5 cm. In een aparte kom kun je nu Sweet Kaneel en de kaneelpoeder mengen. Strooi dit direct op je deeg en druk aan met je vingers. In het traditionele recept mix je de suiker en kaneel met boter. Wij laten de boter weg omdat ook zonder gebruik hiervan de gezonde suikervrije cinnamon buns prima lukken! 🙂 Minder is meer.

gezonde cinnamon buns

Rollen en bakken

Wanneer je de Sweet Kaneel en kaneelpoeder goed verdeelt hebt over je deeg kun je de plak oprollen. Begin onderaan en werk je weg naar boven. Rol je cinnamon buns zo strak op als je kunt. Pak dan alvast je bakblik erbij. Leg hier een bakpapiertje in.

Snijd je cinnamon buns rol in plakken die ongeveer even groot zijn. Doe dit met een scherp mes zodat het zo min mogelijk knoeiwerk oplevert. Plaats alle rollen naast elkaar in je bakblik. Til de rollen voorzichtig tijdens het plaatsen. Wanneer alles in je bakblik staat kun je deze afdekken met een theedoek en in een warme plek in huis nog even laten door rijzen. Ik deed dit in een afgesloten oven die uit stond. Laat ze nog eens een half uur staan. Waarna je kunt gaan bakken.

Bak de gezonde suikervrije cinnamon buns op 180 graden voor ongeveer 40 minuten goudbruin. Als je net zo dol bent op kaneel dan zul je genieten van de geur in huis. De Sweet Kaneel van Green Sweet Stevia is ook ontzettend geurig en doet het erg goed in dit recept. Wil je zelf ook deze healthy buns maken? Klik dan hier voor Sweet Kaneel.

Tagg @greensweetstevia en mij @minafitnow in je bakcreatie! Lijkt mij heerlijk om te zien. Happy baking. 😀