Een feestelijk mager room gebak, wat voor mij een begin van de lente betekend. Het vieren van de rode vruchten die weer verkrijgbaar zijn in hun beste smaak en kwaliteit. Seizoengebonden eten doe ik al jaren. Dit zorgt ervoor dat je vruchten maar ook groenten eet in hun beste tijd. Goedkoper en veel maar dan ook veel lekkerder.

Dit gebak is versierd met heerlijke aardbeien van de lokale markt. Mager door het gebruik van een suikervervanger om de room te zoeten. Ook is er rekening gehouden door alle andere ingrediënten (de bodem) zo laag in calorieën als mogelijk te houden.

Sweet like sugar

De suikervervanger die ik gebruikt heb is van Green Sweet Stevia. Ik heb gekozen voor de sweet vanille variant die perfect past bij het fruit en de koekbodem. Stevia is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de Stevia plant. Stevia is zo bijzonder omdat het geen calorieën bevat. Het is daarintegen wel heerlijk zoet en ideaal al suiker vervanger in je gebakjes!. Zo ook in dit heerlijk mager room gebak 😉

Mager slagroom gebak

Het maken van de bodem

De bodem is gemaakt van fijngemalen koek en dadelsiroop. Deze combinatie zorgt ervoor dat je geen gebruikt hoeft te maken van boter om de bodem tot één geheel te krijgen. Veel gebak met een koekbodem maakt namelijk wel gebruik van boter. En dat maakt het nog rijker aan calorieën. Ik heb dit vervangen met dadelsiroop. Je kunt er ook voor kiezen om appelstroop te gebruiken of een anderen dikke stroop die jouw voorkeur heeft.

Als je geen keukenmachine in huis hebt kun je ervoor kiezen de koeken is een vers houd zak te doen. Stamp de koekjes tot fijne kruimels met een deegroller of druk ze fijn met de onderkant van een glas. Als de kruimels fijn zijn giet je dit in een mengkom. Doe hier de eetlepels siroop bij en meng dit door met een eetlepel. Schenk dit over in een taart vorm of slof. Die ik gebruikt heb komt van de Blokker en was van de Rudolph’s Bakery collectie. Dit mager room gebak is het makkelijks aan te snijden als het vierkant of rechthoekig is.

Druk de koek in de vorm. Zorg ervoor dat je de randen ook goed aandrukt. Maak de bodem egaal met je vingers of de onderkant van een glas. Zet de bodem in de koelkast voor ongeveer een half uur. In de tussentijd kun je aan de room beginnen.

Slagroomgebak

De crème de la crème

De roomlaag is opgemaakt uit opgeklopte verse room en sweet vanille van Green Sweet Stevia. Je kunt de room opkloppen met een garde of een handmixer/keukenmachine.

Zorg ervoor dat je de room gekoeld gebruikt zodat hij ook goed kan opkloppen. Klop de room op tot hij luchtig is. Vul hierna een spuitzak met de room en spuit in banen op de koekbodem. Je kunt een spuitzak gebruiken die weg te werpen is of een herbruikbare. Zelf heb ik een aantal jaar geleden een herbruikbare spuitzak gekocht van een lokale kookwinkel. Daarvoor kocht ik mijn spuitzakken bij de Leukste Taartenshop. Versier dit mager room gebak met verse aardbeien. Serveer op met een kopje goeie thee en geniet haha!

Dit was echt ontzettend lekker om te maken en nog beter om op te eten. Vind meer gerechten waarbij ik gebruik maak van een suikervervanger. Klik daarvoor hier.

Ga je dit gebak ook maken? Deel je creatie dan en tagg mij in je foto @minafitnow op Instagram.
Op de website van Green Sweet Stevia vind je ook andere varianten waar je heerlijk mee kunt bakken. Vind Green Sweet Stevia ook bij Holland& Barrett. Alvast week bakplezier! 🙂 liefs.