Mooie dagen in huis zitten terwijl het buiten heerlijk sneeuwt. De winter typeert zich door het vele binnen zitten waarbij de kaarsjes aan gaan en warm onder de dekens met een warm drankje en wat lekkers voor iedereen wel als muziek in de oren klinkt. Kaneel, kruiden en specerijen passend binnen dit tijd van het jaar maar voor het gehele jaar heerlijk zijn. Los gezien van deze feestdagen. Ik maakte een heerlijke pecannoten karamel cake met stukjes toffee, geroosterde pecannoten en een heerlijke karamelglazuur.

Ingrediënten:

  • 2 etl vanille glazuur van Simply Create
  • 10 gram extra karamelstukjes voor de glazuur

De karamelstukjes kocht ik bij Sostrene Grene in Amsterdam. Ik vond het erg lastig dit formaat de vinden. In de supermarkt kwam ik alleen de grote stukken karamel tegen van Lonka. En die vond ik nou net niet geschikt voor dit gebak. Als jij ze ergens anders kunt vinden, laat je dat mij dan weten? Heeeel graag.

Karamelisches

Rooster eerst de pecannoten door deze uit te spreiden op een bakplaat belegd met bakpapier. Bak ze in het midden van de oven op 180 graden voor ongeveer 8 tot 10 minuten. Houd ze nauwlettend in de gaten omdat je niet wilt dat ze aanbranden. Haal ze na het roosteren uit de oven en laat ze afkoelen voor gebruik.

Klop de eieren samen met de appelmoes. Ik ben dol op de appelmoes van Servero. Suikervrij en puur natuur. Dit is overigens niet gesponsord. Ik gebruik het oprecht graag. Voeg hier de amandelmelk bij. Je kunt dit allemaal kloppen met een garde of door gebruik te maken van een keukenmachine met de garde kop.

Voeg aan deze natte ingrediënten de droge toe. De notenmeel, kruiden, havermeel en bakpoeder. Snijd de abrikozen in hele kleine stukjes. Net zo klein als de stukjes karamel. En voeg ook deze toe aan het cakebeslag. Klop dit samen totdat er geen meelsporen meer aanwezig zijn. Voeg dan de 20 gram karamelstukjes toe.

Bewaar voor garnering

Bewaar een paar stukjes pecannoten (ongeveer 5 tot 7) die je later gebruiken kunt om de cake te garneren. De rest kun je in kleine stukjes breken en toevoegen aan het beslag. Je kunt deze breken met je handen of door gebruik te maken van een vijzel. De pecannoten in een plastic zakje doen en hierover heen rollen met een deegroller maakt ze ook fijn.

Vet een bakvorm in met olie of boter. Giet het pecannoten karamel cake beslag hierin. Zet de cake voor 45 minuten in de oven op 175 graden. Let op de cake. Controleer of hij gaar is bij 35 minuten. Elke oven is immers anders.

Sweet karamel glaze

Volg de stappen op de verpakking van de Simply Create glazuur. Ik maakte gebruik van de vanille glazuur waar ik een karamelglazuur van hem gemaakt. Nadat de glazuur gesmolten is kun je drie eetlepels in een ander kommetje doen.

Voeg hier de stukjes karamel aan toe en roer. Zet eventueel weer 20 tot 30 seconden in de magnetron en roer opnieuw totdat de stukjes karamel gesmolten zijn. Giet de glazuur over de cake. Zorg ervoor dat de cake licht is afgekoeld voordat je dit gaat doen. Druk op het glazuur je garnering. De stukjes pecannoten, karamel stukjes die over hebt. Laat de glazuurlaag volledig afkoelen voordat je de pecannoten karamel cake aansnijd.