Een goede brownie maken lijkt misschien een simpele opgave. Echter vraagt het een super goed uitgebalanceerd recept en exacte baktijd. Een goed fudgy brownies recept is goud waard in mijn beleving. Het is in elke situatie geschikt. Verdrietig? Brownies. Iemand verassen? Brownies. Geslaagd? Brownies. En ik kan zo nog wel meer momenten bedenken waarop ze uiterst geschikt zijn.

Mijn fudgy brownies recept is recht toe recht aan. Ook ik speel nog met gram hoeveelheden en baktijd. Ik heb veel al geprobeerd. Maar de essentie blijft een gezond brownies recept met veel smaak.

Welke chocolade?

Vooral je chocolade keuze is bepalend. Je kunt gaan voor een melkchocolade voor een lichtere smaak of juist voor puur tot wel 90% puur voor een echt intens gebakje. Ook de toevoeging van espresso poeder en kwalitatief goede cacaopoeder is essentieel. Speel met de hoeveelheden hiervan en probeer het uit.

Ingrediënten:

Vet eerst je bakvorm in met een bakspray of boter. Je kunt de vorm ook belegen met stroken bakpapier (knip één vel door midden en leg dwars over elkaar) zodat je brownie makkelijk te verwijderen is na het bakken. Spray ook je bakpapier dan goed in.

Begin met het smelten van de chocolade en de boter au bain marie. Houd dit al roerend in beweging met een pannenlikker/spatel. Haal het dan van de hitte af. En zet het even opzij voor later.

Pak een andere kom erbij en doe hier de suikers die je afgewogen hebt in. Je kunt deze stap ook in een keukenmachine doen. Ik koos ervoor om gebruik te maken van een garde en kom. Doe bij het suiker steeds een ei. Mix met de garde tussen de eieren door totdat alle eieren verwerkt zijn. Doe bij je suiker en ei mengsel de vanille extract en espressopoeder. Klop dit goed voor ongeveer 5 minuten. Je wilt dat het mengsel lichter van kleur is. Wil je dit sneller? Dan is gebruik van een handmixer ook een goed idee.

Het chocolade mengsel toevoegen

Voeg dan geleidelijk je chocolademengsel bij je suiker ei mengsel. Doe dit in etappes. Ongeveer in drieën. Heel nauwkeurig hoeft dit niet te zijn. Blijf dit kloppen met je garde of keukenapparaat. Nu kun je de bloem en cacaopoeder gaan toevoegen. Zet in deze tussentijd je oven aan op 180 graden. Zo kan het zich gaan voorverwarmen.

Ik heb ervoor gekozen beide te zeven. Zo heb je een mooier en gladder beslag en worden je fudgy brownies extra rijk en zacht om te eten. Dit zeven kan natuurlijk direct in je beslagkom. Stap dan over op je pannenlikker/stapel om alles in elkaar te vouwen. Doe dit totdat er geen sporen meer zijn van cacaopoeder of bloem.

Tijd om te bakken

Giet je mengsel dan in voor gevette bakvorm. Zet de fudgy brownies in de oven op 180 graden voor 20 minuten. Enkel 20 minuten!! Let goed op je brownies. Blijf er dus bij. In deze stap van het proces gaat het vaak mis. De brownies zitten te lang in de oven en worden hierdoor droog wat ontzettend zonde is van je werk. Prik zo nodig in je brownie met een mesje of sateprikker om er zeker van te zijn dat de brownie gaar is en niet nog vloeibaar. Je wilt natuurlijk dat de satéprikker nat/plakkerig uit je brownie komt. Zo is hij na het afkoelen perfect!

Zet je vorm op een rek of op het fornuis om volledig af te koelen. Verwijder dan uit de vorm en snijd aan met een scherp mes. Maak er hapbare bars van. Geniet! Wil je nog een lekker recept proberen met chocolade?

Karamel pinda’s toevoegen doe je zo. Rooster een handje ongezouten pinda’s in de oven op een bakplaat belegd met bakpapier. Ongeveer 5 minuten op 200 graden. Blijf erbij en haal ze uit de oven mochten ze al goed ruiken en geroosterd zijn.

Karamel maken met suiker

Leg een tweede bakplaat klaar met een velletje bakpapier hierop. Smelt 200 gram kristalsuiker in een steelpan. Op laag vuur tot karamel. Houd de suiker in beweging door met een houten lepel of stapel te roeren. Vooral de randen van de steelpan zijn hiervan van belang. Zorg ervoor dat je langs de rand schraapt.

De karamel gebruiken

Wanneer alle suiker gesmolten is tot karamel kun je de pinda’s hierbij gooien. Roer om en giet dan je pinda karamel mengsel op het eerder voorbereide bakplaatje met bakpapier. Verspreid met je houten lepel of stapel tot een plak. En laat dit opstijven. Breek na afkoelen hier stukjes van af en serveer deze op je brownies. Je kunt, als je snel bent, ook de karamel met een eetlepel direct op je brownie stukjes plaatsen. Zo smelt het in de brownie en blijft het erop liggen.