Thuis bakte mijn moeder tijdens de islamitische feestdagen wel eens met pistache noten. Een geurige noot die zich verstopt in een harde schil. Tijdens de Ramadan van dit jaar kreeg ik spontaan de kriebels om met pistache iets van die nostalgie te laten leven. Maar dan wel in een jasje dat mij past. Dit pistache donuts recept was ontstaan. De combinatie witte chocolade, honing in het beslag en pistache noten is ontzettend smakelijk en doet mij denken aan de dagen vóór het Suikerfeest, dat mama aan de salontafel koekjes zat te maken en wij altijd wel wilde proeven.

Dit is de tweede keer dat ik gezonde donuts maak. Traditioneel worden donuts gefrituurd. Maar dat was mij toch iets te ongezond. Deze donuts zowel als de Protein Hazelnoot donuts die ik eerder maakte zijn gebakken in de oven. Net zo krokant met minder calorieën.

Door gebruik te maken van pistachemeel gecombineerd met pistache als garnering krijg je een echte pistache smaaksensatie. In de witte chocolade heb ik een beetje groene kleurstof toegevoegd waardoor je zo’n leuk design krijgt op het eindresultaat. Hoe vertel ik je hieronder.

Ingrediënten:

Goed voor 6 donuts

Klop de eieren los met een garde en voeg hier de honing aan toe. Voeg hier de venkelzaad bij en de melk. Maak de pistache noten wat fijner door ze in een vijzel wat te breken. Dit kun je ook doen door eroverheen te rollen met een deegroller. Voeg aan de natte ingrediënten dan de droge toe. De pistachemeel en bakpoeder. Houd de witte chocolade, kleurstof en extra pistache noten apart voor later.

Vet je donut bakvorm in en lepel het beslag in je vormpjes. Zet de bakvorm in de oven op 170 graden voor ongeveer 20 minuten. Haal de donuts uit de oven als ze gaar zijn en laat ze afkoelen.

Een laagje beauty

Laat de donuts volledig afkoelen voor je aan deze stap begint. Breek de pistache noten die je opzij gezet hebt in een vijzel of hak deze fijn met een mes. Zet dit dan even opzij. Haal de donuts uit de bakvorm en leg ze op een afkoelrooster. Smelt de witte chocolade au bain marie of in de magnetron voor 1 minuut tot gesmolten. Druppel in de witte chocolade één druppel groene eetbare kleurstof. Draai dit door de witte chocolade met gebruik van een vork of satéprikker.

Met gebruik van je hand kun je telkens de bovenkant van één donut tegelijk onderdompelen in de witte chocolade. Als de bovenkant van de donut een laag chocolade heeft kun je hem terug plaatsen op het afkoelrooster. Voeg dan wat gebroken pistachenoten toe ter garnering. Laat de donut dan volledig afkoelen. Herhaal dit met alle donuts. Eventueel kun je de donuts hierna in de koelkast plaatsen.

Het was ontzettend leuk en lekker om deze donuts te maken. Ga jij ze ook maken? Vergeet mij niet te taggen in je creatie van deze pistache donuts @lifewithmina_com op instagram