Dit recept ontstond per toeval. Ik stond op een zondag ochtend verse jus d’orange te persen voor mijn echtgenoot. Hier kwam zoveel pulp vanaf en dat rook ontzettend lekker. Ik vond het zo zonde om weg te gooien. Dus waarom niet verwerken in gebak? Ik hield het apart en bakte er de volgende ochtend deze sappige orange cake mee. Met sinaasappel in alle vormen erin verwerkt. Rasp, sap en pulp! Intens van smaak en sappig. Alle woorden waar ik een glimlach van krijg 🙂

Je kunt voor dit recept dus hand of perssinaasappelen gebruiken. Dat maakt niet veel uit. Ik gebruikte wat ik had en het was ontzettend smaakvol.

Ingrediënten:

Deze cake is erg loyaal en een hit hier in huis! Ik heb er namelijk ontzettend van genoten 😀
begin met het raspten van de sinaasappels. Als je gebruik maakt van een brede rasp kun je later de geraspte stukken in hele fijne stukjes snijden. Ik maakte gebruik van een microplane die ze heel fijn maakt door het raspen zelf al. Klik hier voor degene die ik heb.

Orange cake

Juicy Orange juice

Zet de rasp van de sinaasappels opzij en snijd de sinaasappels dan door midden. Pers het sap uit de halfjes. Ik maakte gebruik van een simpele handpers hiervoor. Verwijder de pitjes die achterblijven in de pers en voeg de pulp toe aan het sap.

Meng in een aparte kom de droge ingrediënten samen. De notenmeel, roggemeel, bakpoeder en erythritol van Green Sweet Stevia. Meng dit goed samen zodat ook het bakpoeder zich goed vermengd door je meelmix.

Nat en droog mengen

Voeg aan je droge ingrediënten eerst je in stukjes gesneden sinaasappelrasp toe. Roer even om en voeg dan de natte ingrediënten bij de droge. Maak gebruik van een houten lepel of een pannenlikker/spatel om je beslag samen te brengen. Sla dit steeds om in je mengkom totdat je geen droge meel meer terugziet.

Vet een bakvorm in voor je sappige orange cake. Ik maak sinds kort gebruik van een siliconen bakvorm van de Action. Super tof want je kunt de cake er na het bakken zo uit halen zonder moeite. Zeker de kleine investering waard! Zet de cake vervolgens in de oven voor 35 minuten op 185 graden.

Glazuur

Voor het glazuur maak ik eigen gebruik van de zelfde methode als bij mijn lemon loaf cake. Enkel meng ik het poedersuiker nu met overgehouden sinaasappelsap. Wacht tot de cake volledig is afgekoeld voordat je het glazuur op de cake doet. Versier eventueel met wat fijn gesneden plakjes sinaasappel en serveer op met een warm kopje thee of koffie.