De feestdagen staan voor de deur en zo ook voor vele het idee veel te gaan eten van allemaal lekkere dingen. Zoet, vet en vooral calorierijk. Ik snap heel goed dat dit zeker niet de periode is om te letten op het gewicht. Het zijn tenslotte de feestdagen! 🙂 Maar waarom ongezond kiezen als het heel goed gezond(er) kan? Daar kwam Mina met de suikervrije pavlova. Haast niet te onderscheiden van de gesuikerde variant. Dit is toch een uitkomst! Zonder geraffineerde suikers. Net zo lekker, of al niet beter. Genieten zonder spijt en volop.

Pavlova is eigenlijk ontzettend simpel te maken. Het vraagt alleen wel geduld. Een pavlova heeft wel even wat baktijd nodig. Op een lage temperatuur en wat langer dan een gebruikelijke cake bijvoorbeeld. Het resultaat is toch wel prachtig en uniek. De ene pavlova is de ander niet zeg maar 🙂

Ingrediënten:

  • 4 flinke etl Coco Daily delight van Abbot Kinney’s
  • Bramen
  • Frambozen
  • Blauwe bessen (van elk ongeveer 100 gram)

Work clean

Zorg dat je schoon werkt. Een pavlova lukt niet als je spatel, mengkom of andere keuken benodigdheden niet schoon zijn of vettig zijn van middeltjes/oliën. Gebruik bij voorkeur ook een metalen mengkom. Verwarm de oven voor op 100 graden. Scheid de eieren en doe de eiwitten in de mengkom. Hier mag geen eidooier in zitten. Dan lukt de pavlova simpelweg niet. Werk dus geduldig en secuur om dit goed te doen. Klop de eiwitten (op medium stand) vervolgens met een keukenmixer tot ze schuimig zijn. Doe hier na ongeveer 5 minuten de vanille en citroensap bij. Klop nog eens 5 minuten verder. Voeg dan één lepel tegelijk toe van de stevia poedersuiker. Klik hier voor de stevia poedersuiker die ik gebruik.

Klop de suikervrije pavlova tot hij stijven pieken heeft. Je kunt de welbekende truc ook doen. De kom op z’n kop boven je hoofd houden. Blijf alles mooi in de kom dan is je pavlova beslag perfect gelukt! 😀 Durf je dit niet aan, wat ik heel goed begrijp hihi dan zijn stijven pieken super en kun je door naar de volgende stap in dit recept.

Heel lang bakken

Beleg een bakplaat met bakpapier en schep hier je beslag op. Vorm met een pannenlikker/spatel een cirkel. Deuk lichtelijk het midden in. Daar kan na het bakken de Abbot Kinney’s in worden gelepeld samen met het rood fruit.

Bak de suikervrije pavlova op 100 graden voor 1,5 uur. Zorg echt dat hij minimaal 1,5 in de oven ligt. Je zult misschien na een half uur denken hij is al stijf aan de buitenkant. Ja… Enkel is de binnenkant nog zacht en vloeibaar. Als je hem eruit zou halen smelt hij zo weg. Zonde van je werk en je geduld! Ik heb dit namelijk gedaan bij mijn aller eerste pavlova en kon mezelf wel voor m’n hoofd slaan. Hij kon dus zo de prullenbak in. Bespaar jezelf dus deze teleurstelling! Lekker met rust laten in de oven. Controleer na 1,5 uur met een prikker of de binnenkant in het midden ook droog is. Zo ja, zet de oven dan uit en laat de pavlova in de oven volledig afkoelen. Is hij nog zacht en vloeibaar? Bak dan steeds 5 minuten verder tot hij wel stijf genoeg is.

Mooi maken en opdienen

Haal na volledig afgekoeld te zijn uit de oven en dan kan het versieren beginnen! Lepel lekker veel Abbot Kinney’s Coco Daily Delight bovenop. Of kies één van de andere plantaardige variaties van Abbot Kinney’s. Versier daarna nog met vers rood fruit en strooi voor de mooi en de lekker ook nog wat stevia poedersuiker icing bovenop.

Serveer en enjoy! Ga jij deze feestdagen ook aan de slag in de keuken? Dan is deze suikervrije pavlova echt iets om de show mee te stelen! Deel je foto met mij op instagram @lifewithmina_com