Een goede cheesecake, daar kunnen vele met mij van genieten. Romig, vol van smaak en klassiek. Maar hoe doe je dit als je plantaardig eet? Dit no-bake vegan pumpkin spice cheesecake recept is de oplossing! Deze is net zo lekker als een cheesecake gemaakt met zuivel en je hoeft bij dit recept niets te bakken in de oven, ideaal toch? Daarnaast heeft het een heerlijke herfstsmaak door het gebruik van pumpkin spice. Een kruiden combinatie die perfect past bij deze tijd van het jaar. Plantaardig bakken geeft mij de ruimte om ook met alternatieve producten iets heerlijks op tafel te zetten. Gaaf toch? Dat je iets net zo lekker kunt maken zonder het gebruik van zuivel.

In dit recept maak ik gebruik van VIOBLOCK van Violife. Voorheen kende je VIOBLOCK misschien als de plantaardige roomboter van Flora Plant. Flora Plant heeft nu dus een nieuw jasje en een nieuwe naam maar is nog steeds 1:1 te vergelijken met reguliere roomboter; het heeft dezelfde smaak, romigheid en het veelzijdige gebruik ervan. Je vindt VIOBLOCK onder andere bij de Albert Heijn in de schappen.

Ingrediënten:

Voor de bodem

  • 250 gram vegan speculaaskoekjes (bijvoorbeeld van lotus speculoos)
  • 150 gram ongezouten VIOBLOCK

Voor de vulling

  • 200 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
  • 1 blik (200 gram) cannellini bonen
  • 2 etl pumpkin spice (zelf maken? klik hier)
  • 200 ml amandelmelk
  • 2 theelepels agar agar
  • 100 ml agavesiroop

Een RAW cheesecake bestaat eigenlijk uit ingrediënten die je ook zo op zichzelf staand zou kunnen eten. Er hoeft dus niets gegaard te worden. Wel moet je de cashewnoten wellen. Dit kun je het beste de dag voor het maken van deze vegan pumpkin spice cheesecake doen. Zet de cashewnoten simpelweg in een kom met water en laat dit afgedekt staan. Verwijder wel het water bij het gebruik van de noten in het gerecht.

De bodem maken

Smelt VIOBLOCK in de magnetron op de hoogste stand voor 1 minuut. Verkruimel de speculaaskoekjes in een keukenmachine of gebruik een deegroller waar je de koekjes in fijn kan rollen. Bijvoorbeeld een plastic zipzakje/boterhamzakje. Voeg de twee samen en schep dit om. Beleg een bakvorm (18 cm) met bakpapier en doe hier de verkruimelde koek in. Druk dit aan met de onderkant van een glas of met de achterkant van een eetlepel. Met de hand kan dit natuurlijk ook prima. Zet de vorm dan in de koelkast terwijl je de vulling klaar maakt.

Romige vegan pumpkin spice cheesecake vulling

Voeg de gewelde cashewnoten toe aan een blender. Zorg dat je een goede blender gebruikt die de ingrediënten voor de cheesecake mooi fijn krijgt. Doe bij de cashewnoten de agavesiroop en de pumpkin spice. Lek de cannellini bonen uit en spoel deze goed af. Voeg ze daarna ook toe aan de blender. Doe hierbij de amandelmelk en pureer deze vulling totdat hij glad en romig is.

Agar Agar activeren

In dit recept maak ik gebruik van Agar Agar. Een plantaardige variatie op gelatine. Agar Agar activeert op het moment dat het verwarmd wordt. De inhoud van de vegan cheesecake zal dus kort verhit moeten worden. Voeg de cheesecake vulling daarom toe aan een steelpan en doe hier de theelepels Agar Agar bij. Breng het geheel aan de kook en zet het dan weer op lager vuur. Laat dit samen verwarmen (niet koken) voor ongeveer vijf minuten.

Pak dan de bakvorm met speculaasbodem uit de koelkast. Giet hier je vegan pumpkin spice cheesecake vulling in en zet dit in de koelkast. Laat de cheesecake een nacht opstijven in de koelkast. Voor het aansnijden kun je nog wat pumpkin spice over de bovenkant van de cheesecake strooien. Zo ziet hij er nog lekkerder uit.

Ben jij ook een cheesecake lover? En ga je dit keer voor een plantaardige variatie? Maak deze overheerlijke cheesecake dan eens deze herfst! Deel je foto met mij op instagram @lifewithmina_com