Het lijkt wel de dag van gisteren dat ik het blog schreef; What I Eat In A Day zwangerschap. Inmiddels zijn wij Noor rijker. Een lief klein meisje dat het zo ontzettend goed doet! Tevreden en blij met haar. Tijdens de zwangerschap heb ik geprobeerd op mijn eten te letten en ook te blijven bewegen. Ergens aan het einde van mijn tweede trimester hield dat toch wat op. Ik was best moe en de remmen waren op het gebied van voeding een beetje los.. En ergens heb ik daar zo ontzettend van genoten, zonder spijt. Wel maakte dat mij onzeker. Want hoe zou het zijn na de zwangerschap. En zodoende deze What I Eat In A Day Postpartum.

De laatste controle bij de verloskundige was even niet wat ik mij aan het begin van de zwangerschap had voorgesteld. Ik was 20 kilo aangekomen en dus aan de ruimere kant. Had van andere steeds gehoord dat alles boven de 15 kilo moeilijk eraf zou gaan. “Daar moet je hard voor werken straks” dat ik wat mij gezegd werd. Ik beviel met 41 weken en twee dagen.

Na de bevalling

Op 21 juli, een dag na de bevalling, besloot ik thuis op de weegschaal te gaan staan. Ik hoor je wellicht al denken, waarom? Of waarom zo vroeg al. Soms daagt iets door je hoofd ken je dat? Het maakte mij onrustig niet te weten hoe het met mijn gewicht zat. En het voelde oke.

Ergens verwachtte ik dat er niets zou zijn veranderd. Dat ik nog steeds 90 kilo zou wegen. Maar tot mijn verbazing woog ik 79 kilo! Dat was toch wel de kickstart die ik nodig had om weer op gezonde wijze te zakken in mijn gewicht.

Ik wil aan iedereen meegeven die dit artikel leest dat je gewicht tijdens de zwangerschap én daarna niet het belangrijkste is. Je groeiende kindje is nummer één. Ik wil niemand een naar gevoel bezorgen of kwetsen en schrijf daarom vanuit mijn eigen ervaring. Het is puur ter inspiratie! en bedoelt om je een inkijkje te geven in mijn eetpatroon.

Deze blogpost schrijf ik nu drie maanden na de bevalling. Zo heb je er een beetje beeld bij. De afgelopen drie maanden heb ik bijna niet gesport. Ik ben welgeteld twee keer in de sportschool geweest. Meer omdat het niet lukte om zo lang weg te zijn bij Noor. Ze heeft ‘s avonds haar huiluurtje en ik ben nou net een echte avondsporter.

Hiermee wil ik zeggen dat ik het tot nu toe behaalde resultaat tot wel 90 procent aan goede voeding te danken heb. Het oppakken van sport is voor nu even geen prioriteit. Eerst ritme krijgen en qua eten het zo goed blijven doen zoals nu. Ik mis bewegen zeker. Maar om eerlijk te zijn krijg ik in de verzorging van Noor ook voldoende lichaamsbeweging. 😉

Consistentie is key

Zoals ik altijd doe en deed. Ontbijt ik standaard met een havermout papje met huisgemaakte granola, diepvriesfruit en soms een dikke lepel vol 100% pindakaas. Dit ontbijt houd mij de hele ochtend vol waardoor ik niet gauw weer trek krijg. Ik kan zo wel tot drie/vier uur ‘s middags functioneren zonder trek. Dat is ontzettend fijn. Nu helemaal dat Noor mijn aandacht veel vraagt. Is het niet een havermout papje? Dan wel wat kwark, naturel of met een suikervrij smaakje. Ook dan gaat er wat granola in en ben ik uren verzadigd.

Tussendoor is het wisselend. Rond een uur of één ga ik of lunchen of een tussendoortje klaarmaken. Afhankelijk van hoe mijn dag eruit gaat zien. Een snack kan voor mij een handje noten zijn, een (eiwit) reep of een gekookt ei bijvoorbeeld.

Ook maak ik regelmatig een bord vol van alles en nog wat klaar. Als je mij al langer volgt op instagram of via mijn blog dan weet je wel hoe graag ik een snackplate eet! Een ratjetoe aan hapjes. Soms zijn het leftovers en soms goed uitgedacht en speciaal voor de plate gekochte lekkernijen. Zo hoef ik niet te kiezen tussen hartig of zoet en heb ik altijd van alles wat in kleine hoeveelheid.

Borstvoeding geven

Sinds de geboorte van Noor geef ik haar alle voedingen, borstvoeding. Ik heb dit altijd al graag gewild en ben blij dat het met wat moeite in het begin, toch gelukt is en tot nu toe goed loopt. Ze groeit er super op. Borstvoeding geven vraagt veel van het lichaam. Een vrouw die borstvoeding geeft mag per dag 500 kilocalorieën meer binnen krijgen om de borstvoeding te onderhouden en zichzelf te onderhouden. Goed eten en drinken is dus ook essentieel om Noor te kunnen blijven voeden op deze manier.

Tussen de lunch en het avondeten drink ik vaak nog veel water. Voor het middaguur ben ik vaak nog druk met Noor of andere dingen waardoor het drinken er nog wel eens bij in schiet. Ik probeer zo rond 2e mijn eerste liter op te krijgen. De tweede liter drink ik vaak rond 4e helemaal leeg. Al het extra vocht op de dag, bij mij vaak dan thee, is extra en reken ik eigenlijk nooit mee.

Meestal drink ik gewoon koud kraanwater. Maar soms heb zin in wat zoets. Dan neem ik eigenlijk altijd wat suikervrije limonade. De siropen van Slimpie zijn dan wel favoriet.

Het avondeten is altijd anders. Soms makkelijk en soms stop ik hier meer tijd in. Nu met Noor erbij moet ik wel wat meer vooruit plannen. Last minute langs de supermarkt zit er gewoon niet in. Simpelweg is dat ‘s avonds echt te laat. Vanaf een uur of 5 is ons schema heeft duidelijk zodat Noor volgens haar schema ook weer op tijd ik haar bedje ligt. Ik maak vaak groente klaar in de oven. Hier doe ik dan een stuk kip of vis bij. Makkelijk, voedzaam en erg lekker! Deze What I Eat In A Day Postpartum zou eigenlijk niet geschreven kunnen worden zonder een tray bake (ovenschaal met groente). Ik at het tijdens de zwangerschap graag en ook daarna is hij nog even relevant.

Gun jezelf een snack

Ik wil deze What I Eat In A Day Postpartum afsluiten met bijna wel het belangrijkste in mijn optiek. Jezelf gunnen om wat lekkers te nemen. Op mijn snackplates zie je het ook altijd terug. Een stukje chocolade of iets anders zoets. Ik houd nou eenmaal van zoetigheid en snack elke dag! Meer een hartig type? Ga dan voor gezouten nootjes bijvoorbeeld of een handje chips. Wees niet te streng voor jezelf. Want ook die manier van eten ken ik.

Wat er toen bij mij gebeurde is dat ik een ongezonde relatie met eten begon te ontwikkelen. Waarbij ik door de weeks netjes at en in het weekend mezelf misselijk at aan alles wat ik maar binnen kon krijgen. Dat is niet vol te houden. Elke dag een beetje is helemaal prima. Kan je wel wachten tot het weekend? Gun jezelf dan ook een grote snack en niet 1 m&m 😉 trust me!

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met dit artikel en verwijs je ook graag naar de voorgaande What I Eat. Klik hier om die te lezen. Uiteindelijk gaat het om behoefte en luisteren naar wat je lichaam vraagt. Lastig! Dat snap ik, maar oefening baart kunst. En als het even niet gaat? Is dat natuurlijk ook oke. Vertrouw op jezelf en als jij en kleintje gezond zijn is er eigenlijk niets waar je je druk om hoeft te maken. Liefs!