Romige pompoen wortelsoep met warme peterselie feta broodjes. En boven alles is het ook nog allemaal vegan! ow yes! wat fijn zeg! De herfst en wintermaanden zijn voor mij altijd de maanden waarin ik veel en vaak soep eet. Het verwarmt de maag en is een perfecte manier om gemakkelijk en snel veel groente binnen te krijgen. Je kunt eindeloos variëren met groente combinaties en dat maakt soep maken eigenlijk heel erg leuk. Elke soep is hier in huis dan ook uniek. Want hij is bijna nooit identiek aan een ander.

In dit soep recept kun je dus zelf bepalen of je een groente inwisselt voor een ander of iets meer of minder toevoegt van de genoemde ingrediënten. Doe het op gevoel. Proef tussendoor en geniet ook van het soep- making- proces. 🙂



Ingrediënten:

Voor drie tot 4 personen

  • 350 gram (fles) pompoen
  • 200 gram wortel
  • 1 prei
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 4 vleestomaten
  • 2 liter water
  • Kruiden naar smaak (peterselie, paprikapoeder, komijn, zout en oregano
  • 1 eetlepel Violife Creamy (per kom soep)
  • 1 theelepel zwarte sesamzaadjes
  • 2 etl olijfolie

Zoals je ziet zit er in dit soeprecept geen bouillon. Ik gebruik bewust geen bouillon omdat er ontzettend veel zout in zit. En allerlei ongezonde toevoegingen die ik in mijn soep niet nodig vind. Er zijn ook bouillon variaties op de markt die sodiumvrij of arm zijn en waarbij de ingrediëntenlijst kort is. Mocht je toch heel graag wel bouillon willen gebruiken dan zijn dat wellicht wat opties. Maar zelf doe ik dat nooit.

Ik breng de soep op smaak met kruiden en specerijen en heb zo ook de hoeveelheid zout zelf in de hand. Eigenlijk is soep maken in mijn beleving een van de meest simpele dingen die er zijn. Ik maak de groenten schoon en schil deze. Van de paprika verwijder ik de zaadlijst en snijd ik deze in grove stukken. Alle groente gaan samen in een grote soeppan. Hier giet ik het water dan bij. Ik voeg de kruiden en het zout nog niet toe. Dat doe ik later. Laat de groente zachtjes garen in het water op medium hitte. Zodra deze zacht zijn kun je over gaan tot het blenden van de soep. Dit kan door gebruik te maken van een staafmixer of om bijvoorbeeld de soep in een keukenblender te gieten.

Op smaak brengen

Giet de soep daarna weer terug in de pan en breng deze op smaak met kruiden en de olijfolie. Proef om te kijken of de pompoen wortelsoep op smaak is en naar wens. Verwarm hem dan nog even door tot je hem serveren wilt. In elk kommetje kun je afzonderlijk wat Violife Creamy toevoegen en de sesamzaadjes. Fijn gesneden peterselie is ook erg lekker hierbij. Dit komt ook weer terug in de broodjes die ik bij de soep serveerde.

This image has an empty alt attribute; its file name is psoep3-scaled.jpg

Peterselie vegan feta broodjes

Deze gevulde broodjes vielen erg in de smaak! En in combinatie met de pompoen wortelsoep waren ze super goed. Een makkelijk en snel gemaakt deeg met een veganistische vulling van Violife Greek White en fijn gesneden peterselie. Een beetje geïnspireerd op Turkse broodjes met peterselie en feta. Maar dan lekker plantaardig.

Ingrediënten:

  • 500 gram volkoren speltmeel
  • 200 ml plantaardige melk (haver, amandel, soja)
  • 100 gram plantaardige boter
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 1/2 tlp zout
  • 1/2 tlp suiker
  • 1 pakje Violife Green White
  • Een bosje peterselie (100 gram ongeveer)
  • Oregano en/of Provençaalse kruidenmix

Verwarm eerst de plantaardige melk in de magnetron tot lauw warm. Giet hier de gist samen met de suiker in en laat dit even staan. Zo’n tien minuten is voldoende. Combineer in een mengkom de meel, boter en het zout en giet hier het gistmengsel bij in. Meng dit samen in een keukenmachine met deeghaak of met de hand. Zorg ervoor dat je geen stukjes boter meer terug herkent in het deeg.

Zet het deeg na het kneden afgedekt weg op een warme plek in huis. Bijvoorbeeld in de oven die uit staat of op de slaapkamer waar het warm is. Laat dit zo’n 60 minuten rijzen. Pak het deeg er dan bij. Strooi wat meel over je keukenblad en doe hier het deeg op. Doe ook wat meel op je handen zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken. Kneed het deeg tot het soepel is. Maak hier bolletjes van de grote van je handpalm.

Vullen van de broodjes

Druk de bolletjes in het midden plat en zet ze dan op je keukenblad. Dek ze af met een theedoek. Ze kunnen nog eens 30 minuten rijzen op deze manier. In dit half uur kun je beginnen aan de vulling. Combineer de Greek White met de fijn gesneden peterselie. Eventueel kun je hier nog wat oregano of Provençaalse kruidenmix aan toevoegen. Na het rijzen van de broodjes kun je ze gaan vullen. Vul de bolletjes met ieder ongeveer 1 eetlepel van de vulling die je hebt gemaakt. Draai de broodjes dan dicht. Als een soort envelop. Plaats de broodjes op een bakplaat belegd met bakpapier. Bak deze broodjes op 200 graden voor ongeveer 40/45 minuten goudbruin. De vulling kan er iets uitlopen omdat de consistentie van vegan ‘feta’ anders is dan dierlijke feta. Maar dit maakt ze alleen nog maar lekkerder bij je pompoen wortelsoep.

Lust jij in de herfst en winter ook graag soep? Dan is deze echt voor jou gemaakt! Duik je op een regenachtige namiddag ook de keuken in om deze soep te maken? En als je tijd hebt zijn deze broodjes er overheerlijk bij! Tag mij in je gerecht @lifewithmina_com