Worteltjes met zoetzure appel

Om terug in balans te komen grijp ik vaak naar groente. Het is een houvast, je kunt er bijna niet de mist mee in gaan en je weet vaak al goed wat je wel en niet lust. (Groentes die je niet ‘lust’ kun je natuurlijk altijd uitproberen op een andere manier 😉 )

Aankomend weekend ben ik aanwezig bij de nationale Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. Op instagram deelde ik deze week vijf handige tips voor een allround welzijn. Als klap op de vuurpijl maakte ik dit heerlijke worteltjes met zoetzure appel gerecht. Het komt uit het terug in balans kookboek van gezondheidsnet.nl Zie ik je volgend weekend daar om nieuwe inspiratie op te doen?

Zoetzure appel blokjes

Groente vullen enorm en zorgen er niet meteen voor dat je in een overschot zit wat calorieën betreft omdat ze relatief laag in calorieën zitten. Een bron van vezels, vitamine en gezonde, langzame koolhydraten. Prima dus! Ik ga mee met de seizoenen als het gaat om groente en fruit. En dit gestoofde worteltjes gerecht paste daar precies in.

Wat je voor dit gerecht nodig hebt is weinig. De bospeen is de ster en dat laten wij ook zeker zo. Vaak zijn groente de side dish, maar niet in dit recept. Voornamelijk in de winter vind ik groente zo ontzettend smaakvol. Ze mogen van mij vaker de hoofdrol spelen. Wat jij?

Rode ui ringen

Ingrediënten:

  • 400 gram bospeen
  • Een appel (ik koos voor Elstar, mijn favoriet 🙂 )
  • 1 eetlepel citroensap
  • Een deciliter appelsap
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • Eventuele toevoegingen; rode ui, rozemarijn, dille, grof zeezout

Hoe maak je deze worteltjes met zoetzure appel blokjes nou heerlijk op smaak. Was de wortels grondig en leg deze alvast in een pan die je later met een deksel kunt afsluiten. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes en leg deze even apart. Voeg deze toe aan de wortel als je het volledige gerecht zoetzuur maken wilt. Ik heb ervoor gekozen om de appeltjes zoet te maken en de worteltjes wat hartig te houden.

Snijd een citroen door midden en pers de helft over de worteltjes en de andere helft over de appelblokjes. Voeg boter toe in de pan waar de worteltjes in liggen en voeg hier wat water aan toe, een klein laagje is voldoende. Zet de worteltjes op een laag vuur en laat deze zachtjes garen met de deksel op de pan.

De zoetzure appel

Als je ervoor gekozen hebt om de appelblokjes ook apart te bakken dan kun je deze nu in een kleine koekenpan doen. Voeg hier dan de appelsap en een beetje margarine nog aan toe. Bak deze zoet in een paar minuten. Je wilt dat de appeltjes zacht gaar zijn en het vocht verdampt is.

De worteltjes zijn gaar wanneer je er met een vork in kunt prikken en weinig weerstand voelt. Haal de deksel van de pan en voeg aan de worteltjes nog een snufje zeezout en een paar takjes rozemarijn toe. Laat dit nog even staan. Zet het vuur uit en serveer dit heerlijke gerecht op! Het volledige gerecht is ongeveer 155 kcal.

Gestoofde zoete worteltjes met appelblokjes zoetzuur

De gezondheidsbeurs is van 6 t/m 9 februari in de Jaarbeurs Utrecht. Via deze link krijgen de eerste 25 personen die de code MINA20 gebruiken 2 kaartjes gratis voor de entree! Daarna kun je met de code MINA20, 50% korting krijgen op je kaartje. Ik zie je graag daar!