De lente zon is volop aan het schijnen en dat betekend voor mij weer no bake gebakjes maken en zo ver mogelijk van de oven vandaan blijven. Ik probeer zoveel mogelijk desserts te maken zonder de oven aan te moeten zetten. Dat bespaard je een heet huis en je geniet evengoed van huisgemaakt gebak. Nu heb ik met Isey Skyr aardbei- banaan een heerlijke aardbeien Isey Skyr taart gemaakt zonder gelatine! Ik dit recept vertel ik je precies hoe je deze zelf ook kunt maken. Smakelijk ziet hij eruit hé? Nou dat was hij ook absoluut!

Wat is Isey Skyr?

Isey Skyr heeft veel verschillende smaken gezoet met zoetstof en zonder al te veel ingrediënten. Het is daarom dat ik ook vaak grijp naar één van hun producten. De consistentie van Isey Skyr is ontzettend romig. Vele male romiger dan zomaar een yoghurt of kwark. Dit maakt het ook ideaal om toetjes mee te maken en mee te bakken. Het geeft smaak en body aan je recepten.

Het is daarnaast een bron van eiwitten! Altijd een pluspunt in mijn beleving. Daar kijk ik ook graag naar wanneer ik een product uitzoek om te eten. Het zijn de bouwstenen van onze spieren en deze voed ik met een actief leven dan ook graag.

Ingrediënten:

Voor de bodem;

  • 300 gram dadels (7 medjoul dadels ongeveer)
  • 250 gram grove havermoutvlokken

Voor de vulling;

Ik kocht voor dit recept één grote pot Isey Skyr in deze smaak en één portie verpakking. De grote pot bevat 400 gram en de kleine 170 gram. Zo heb je net voldoende voor een kleinere springvorm ca. Ø185×100 mm.

Agar Agar??

Bij veel mensen niet zo’n bekend ingrediënt. Agar Agar is net als gelatine een geleermiddel maar dan niet op basis van dierlijke beenderen. Het is dus een vegetarische optie die het zelfde resultaat geeft maar wel anders moet worden gebruikt. Ik leg je in dit aardbeien Isey Skyr taart recept precies uit hoe je dit gebruiken kunt. Wil je meer informatie over het gebruik van Agar Agar? Op de website van Foodies Magazine staat er een mooi blogartikel over geschreven. Klik daarvoor hier.

De bodem van de taart

Begin in dit recept met het maken van de dadel en haverbodem. Ontpit eerst de dadels. Ik maakte in dit recept gebruik van medjoul dadels. Dit zijn enorme dadels met zacht ‘vruchtvlees’ dit maakt ze dus ideaal voor bakken. Je kunt medjoul dadels tegenwoordig ook in de supermarkt vinden en anders bij je lokale tropische/Turkse of Marokkaanse winkel. Na het ontpitten kun je de dadels het beste wellen in heet water. Zet de dadels onder heet water voor ongeveer 15 minuten. Verwijder dan het water en voeg de dadels en de havervlokken samen in een keukenmachine of blender. Je kunt deze stap ook doen in een hakmolen van de staafmixer.

Maal deze twee ingrediënten tot een pasta. Je wilt dat het niet te plakkerig is maar wel stevig genoeg om vorm vast te houden. Druk dit op de bodem van je springvorm mooi tot een gladde bodem. Zet de bodem vervolgens in de koelkast tot je de vulling hiervoor gemaakt hebt.

De vulling met Isey Skyr

Begin met de Agar Agar. Pak een pannetje erbij wat net groter is dan een steelpan. Doe hier de Agar Agar in samen met drie eetlepels water. Laat de Agar Agar oplossen in dit water. Voeg daarna de rest van je ingrediënten toe. De Isey Skyr Aardbei- banaan, de vanille extract, agave siroop en kleurstof. Ik haal mijn kleurstof overigens bij de Toko. Vloeibaar in druppels in de kleur ROOD om uiteindelijk een mooie roze kleur te krijgen.

Zet dit allemaal op laag vuur en laat al roerend lichtjes verwarmen. Zet het vuur dan iets hoger. Medium hitte. Je wilt lichte bubbels zien ontstaan maar het mengsel niet volledig laten koken. Agar Agar activeert anders dan gelatine wanneer het wordt verwarmt. Laat dit zo’n 10 minuten verwarmen. Zet het vuur dan uit en pak je bodem erbij.

Giet de vulling dan voorzichtig op de bodem en laat dit vervolgens even op kamertemperatuur komen voordat je de aardbeien Isey Skyr taart in de koelkast plaatst.

Wel even wachten

Je zult hierna wel wat geduld moeten hebben 🙂 Ik heb de aardbeien Isey Skyr taart een nacht in de koelkast laten opstijven. De volgende dag was hij koud genoeg om te garneren en aan te snijden. Heb dus even wat geduld voordat je hem oppeuzelt.

Ben je nou net zo’n fan van Isey skyr als ik? En ben je benieuwd wat je er nog meer mee kunt maken? Op de blog heb ik nog een geweldig scones recept met Isey Skyr gemaakt.