De lunch is toch vaak dé maaltijd van de dag die het snelst voorbij vliegt. Achter de laptop, onderweg naar een afspraak of even tussendoor. We staan er vaak niet bij stil dat dit één van de maaltijden op de dag is dat men vaak uit routine een standaard maaltijd nuttigt. Het meest uitgelezen moment dus om een bewuste omschakeling te maken naar een plantaardige maaltijd! 🙂 Graag help ik je hierbij door wat inspiratie te bieden. In samenwerking met Violife maakte ik dit Vegan clubsandwich met Zuurdesem broodje. Een twist op een classic sandwich, namelijk door gebruik te maken van plantaardige kaas! Ik gebruikte de nieuwe Gouda Flavour Slices.

Naja een standaard broodje is dit natuurlijk niet. Het is volledig huisgemaakt en belegd. Royaal met vers gesneden groente en licht gesmolten Gouda plakjes van Violife. Deze kaas is lekker romig en 100% vegan. Dit recept is dan ook volledig veganistisch aangezien er ook in het deeg van het broodje geen dierlijke producten zijn verwerkt. Violife bevat daarnaast ook vitamine B12. Een vitamine soort die van belang is bij een plantaardige levensstijl en dieet.

Waarom een classic?

Ik hoor je het waarschijnlijk al afvragen, wat is er nou bijzonder aan een huisgemaakt broodje? Voor mij is dit niet zomaar een lunch. Het is een lunch waarbij ik intens geniet van warm en thuis gebakken brood en waarbij ik alle lagen in dit broodje zelf beleg met verse ingrediënten. Het brengt de standaard naar een ander niveau. Daarnaast maakt het mij bewust dat ook in de kleinere maaltijd keuzes op de dag ik kan kiezen voor vegan of plantaardige variaties op dierlijke kaas. Violife heeft een breed assortiment aan keuzes en maakt het daarom ook makkelijk om over te schakelen naar een keuze die beter is voor milieu en mens.

Hoe je zelf een zuurdesem brood kunt maken vind je in een apart recept op de blog staan. Klik daarvoor hier. Zodra je je eigen brood gebakken hebt kun je daar uiteraard dagen van genieten. En daarnaast dit Vegan clubsandwich met Zuurdesem maken. Ik heb gekozen om dit broodje in drie lagen te maken. Dus een club sandwich. Zo heb je meer lagen om van te genieten.

Ingrediënten:

  • (zelf gebakken) Zuurdesem brood
  • 3 plakken Gouda Flavour Slices van Violife Foods
  • 3 etl Huisgemaakte hummus, recept hier
  • 1 trostomaat
  • 1/4 komkommer
  • 20 gram veldsla
  • 1/2 rode ui
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 1 etl plantaardige boter

Beleggen van je sandwich

Snijd drie even dikke plakken van je zuurdesem brood. Verwarm een koekenpan op medium hitte. Smeer de sneetjes brood in met plantaardige boter en rooster deze in de koekenpan voor ongeveer 2 minuten per kant. Leg dan op elke sneetje brood één van de Gouda plakjes van Violife. Zet de sneetjes dan terug in de pan en zet het vuur uit. Dek de koekenpan af met de deksel zodat de plakjes kaas nog even kunnen door smelten.

Snijd dan de tomaat en komkommer in plakjes en de rode ui in ringen. Beleg de andere kant van de sneetjes dan met de hummus. Daarna de veldsla en de groente. Rooster in dezelfde koekenpan de pompoenpitten. Hier hoeft geen extra vet bij. Wat er nog resterend is in de pan is voldoende. Het roosteren van de pompoenpitten duurt niet lang. Op laag vuur hebben ze ongeveer één minuut nodig. Garneer hiermee je Vegan clubsandwich met Zuurdesem. En geniet daarna van je plantaardige lunchbroodje!