Borrelplank, seizoensplank of snackplate. Ik noem het eigenlijk elke keer weer anders. Maar waar het eigenlijk op neer komt is een verzameling van zoete en/of hartige kleine hapjes en dipjes waar je samen of lekker solo van kunt genieten. Het ziet er ontzettend mooi uit en vraagt minimale voorbereiding! Een borrelplank zoet en hartig is voor mij wekelijks onderdeel van mijn eetgewoonten. Ik geniet er vaak van wanneer ik niet weet waar ik nu zin in heb. Soms is dat zowel iets zoets en iets hartigs. Zo krijg ik van alles een beetje en hoef ik lekker niet te kiezen.

Ik deel voor het eerst zo’n lekkere plank met jullie. Als dit in de smaak valt deel ik er veel meer op de blog! aangezien er meer opties zijn waar je mee kunt variëren en kunt schuiven per seizoen.Dit is een lente borrelplank met in het speciaal de glutenvrije en organische koekjes en crackers van Made Good. Deze zijn verkrijgbaar bij de Albert Heijn! Ik vertel er in deze blogpost/recept meer over.

Hartige, gezonde opties

Je kunt gaan voor 50/50, volledig zoet of volledig hartig. Het is net wat de voorkeur heeft en wat jij of je gezelschap nu het lekkerst vinden. Als je zoals ik voornamelijk seizoensgebonden eet kun je kiezen voor de (natuurlijke) snacks die in seizoen zijn. Andere hartige snacks zijn natuurlijk het hele jaar rond te verkrijgen in de winkels. Denk bij hartig aan (gezouten of ongezouten) noten, dipjes, crackers, huisgemaakte chips, knapperige groente of gestoomde veggies. Dit keer koos is voor de crackers Cheddar Cheese flavor en Sea Salt Flavor van Made Good. Deze zijn biologisch, zonder gekke toevoegingen en all naturel. Deze zijn op zich al ontzettend smaakvol. Maar met een eetlepel hummus (eventueel huisgemaakt) is het nog even lekkerder.

Met groente kun je ook eindeloos varieren. Bijvoorbeeld babyworteltjes, komkommer, stukken selderij, snack tomaten, snack augurken en ga zo maar door! Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, het vraagt enkel wat creativiteit en het uittesten van smaakcombinaties om te ondervinden wat jij lekker vind 🙂

Natuurlijk zoete opties voor je borrelplank

Natuurlijk is zoet ook erg lekker op zo’n borrelplank! Deze borrelplank zoet en hartig bevat zoveel lekkere zoete hapjes. En persoonlijk ben ik meer een zoetekauw en is dit dus volledig aan mij besteed. Ik koos voor de koekjes van Made Good, de Chocolate Chip en Vanilla Flavor Cookies. Ook deze koekjes zijn biologisch en bevatte de beste ingrediënten. Zo weet je dat je geen gekke toevoegingen eet! Ow en de zakjes van zowel de crackers als koekjes zijn hersluitbaar! Handig om alles vers te houden! 😉

Fruit is natuurlijk altijd een goede optie om zoet op je borrelplank te krijgen. Kies voor seizoensvruchten zodat je de beste smaak en kwaliteit krijgt. Nu zo in april maken de aardbeien hun come back net zoals bessen (blauwe bessen, frambozen). Maak daar dus optimaal gebruik van om je borrelplank kleur en smaak te geven. Andere zoete opties zijn bijvoorbeeld; notenpasta’s, rozijnen of ander gedroogd fruit, gevulde dadels, (huisgemaakte) jam’s, pure chocolade (70% of meer) etc.

Hoe bouw je zo’n snackplate nou op?

Juist, dat gaat niet altijd van zelf. Ik kan goed begrijpen dat het zelfs overweldigend kan zijn als je door de supermarkt loopt en misschien té veel opties hebt om uit te kiezen! Daar geef ik je graag wat tips mee die je helpen niet te veel te kopen en vooral te kopen wat bij elkaar past.

  • Tip 1: Zoek het bord, de plank of de serveerschaal uit die je gaat gebruiken. Hoe groter hoe meer je erop kwijt kunt uiteraard. Maar een kleine kan net zo mooi zijn op een gedekte tafel! Size does not matter 🙂
  • Tip 2: Welke vrucht(en) of welke groente mag absoluut niet ontbreken? Waar ben jij fan van en moet en zal op de plank terug komen? Zorg dat je deze sowieso koopt!
  • Tip 3: Ga je voor huisgemaakte sauzen of gekochte sauzen? Een saus of dip op basis van (plantaardige) yoghurt of kwark is altijd goed! Hier hoef je dan enkel wat kruiden aan toe te voegen. Ontzettend smaakvol en dan weet je ook precies wat je eet!
  • Tip 4: Koop niet te veel! Koop twee á drie handjes aan hoeveelheid. Want zo’n borrelplank is namelijk zo gevuld. Haal je noten bijvoorbeeld bij de notenboer zodat je deze precies kunt laten afwegen tot de gewenste hoeveelheid. Tussen de 100 en 150 gram per snack item zou voldoende moeten zijn!
  • Tip 5: Laat het seizoen je inspireren. Kijk vooral naar wat in het seizoen volop te verkrijgen is. Niet overal hoeft een sausje bij en ook de hoeveelheid variatie hoeft niet uitbundig te zijn. Ga vooral voor wat jij en eventuele gezelschap lekker vinden. Zorg ervoor dat het verse producten zijn en dat je er drankjes bij serveert. Zo spoel je alles ook heerlijk weg op zo’n lente of zomermiddag 🙂