(Date) Peanutbutter cups

Wie dol is op pindakaas is bijna altijd ook wel dol op de combinatie van pindakaas en chocolade. Deze homemade date peanutbutter cups zijn mijn go- to voor een quick fix. Als echte zoete kauw is dit toch wel een heel groot genot. Het combineert al mijn favoriete dingen in één bite size hapje. In mijn optiek super klassiek maar nooit saai. Ze zien eruit alsof je erg je best gedaan hebt. En oke.. ik heb ook wel een beetje mijn best gedaan. Deze hapjes hoef je niet te bakken of per se te koelen en zijn dus ook leuk om samen te maken met anderen.

Homemade date peanutbutter cups

Vooral in Amerika zijn peanutbutter cups erg populair. Deze populariteit is overgewaaid naar Nederland waar ook de pindakaas gekte pas echt goed toenam. Natuurlijk zijn wij Nederlands ook gek op een broodje pindakaas. Maar heel creatief met deze notenboter waren we eigenlijk niet. Nu dat pindakaas reuze populair is geworden en iedereen de kracht ervan ontdekt heeft is er geen blog meer dat er wel een post aan heeft toegewijd. Zo ook ik 🙂 Pindakaas is power en ik ben 100% fan. Voor dit recept maak ik gebruik van de pindakaas van de pindakaaswinkel.

Je hoeft voor deze homemade date peanutbutter cups enkel een aantal ingrediënten en materialen te verzamelen. Het meest handige is om alle ingrediënten en materialen alvast klaar te zetten. Het vraagt namelijk wel wat vlugge handelingen om deze cups gevuld te krijgen. Ik heb van het volgende gebruik gemaakt.

Ingrediënten:

  • 250 gr. pure chocolade, 75% of hoger raad ik aan
  • 200 gr. dadel kaneel pindakaas van de Pindakaaswinkel
  • Een snuf grof zeezout voor garnering
  • Steelpan
  • Een kom die groter is dan de steelpan en er op past
  • Cupcakebakvorm
  • Cupcakeliners, mijn favoriet zijn van Albert Heijn
  • Een theelepel
Homemade date peanutbutter cups

De meeste benodigdheden vast al in huis? Of een kort tripje naar de supermarkt en je bent helemaal klaar om te beginnen! Tof! Zet de cupcakebakvorm klaar door de liners er alvast in te doen. Smelt dan de chocolade au bain marie. Breek de chocoladereep in stukjes. Vul het steelpannetje met water. Leg de stukjes chocolade in de kom. Plaats de kom op het steelpannetje dat met water gevuld is en zet het pannetje op het vuur. Smelt al roerend de chocolade tot dat het vloeibaar is. Wanneer je tot een vloeibare substantie gekomen bent kun je het vuur uit zetten. Dit rest van het recept is ontzettend simpel maar vraagt wel om een klein beetje concentratie.

Alles één maken en stiekem smullen

Vul de cupjes met een klein laagje chocolade. Niet tot de helft want er moet eerst nog een theelepel pindakaas in! Zet de gesmolten chocolade even aan de kant. Pak de pot pindakaas erbij. Op elk laagje chocolade plaats je een theelepel pindakaas. Dit hoef je zeker niet zorgvuldig te doen en af en toe een lepeltje pindakaas smikkelen is zeker ok 😉

Wanneer je dit gedaan hebt is het tijd om de pindakaas toe te dekken met een laagje chocolade. Doe dit tot de rand van de cupcakeliners. Eventueel kun je nu de cupjes nog besprenkelen met wat grof zeezout nog voor de chocolade heeft kunnen stollen. Plaats de cupcakebakvorm in de koelkast of laat deze op het aanrecht staan. Wacht wel volledig tot de cupjes zijn gehard voor je er eentje op eet.

Homemade date peanutbutter cups

Je zult denk ik niet kunnen wachten tot je er eentje kunt opeten. Maar je geduld wordt beloond, ik beloof het! Ik heb mezelf moeten afremmen om deze allemaal achter elkaar op te eten, zo lekker vond ik ze! En geregeld maak ik deze opnieuw. Precies weten wat je eet is zo fijn.

Op de blog vind je ook pindakaaskoekjes waarbij bijna het gehele koekje uit pindakaas bestaat! Dus ben je een echte pindakaas fan dan moet je daar ook maar eens een kijkje nemen.

Hebben jullie wel eens homemade date peanutbutter cups gemaakt en wat vonden jullie ervan? En zo nee, proberen jullie dit recept dan eens uit?!