Focaccia bread met je eigen zuurdesem starter! Ook te maken zonder starter natuurlijk. Ik leg beide manieren uit in dit recept. Huisgemaakt en heerlijk puur natuur. Perfect voor dit tijd van het jaar. De zon begint goed te schijnen. En dit brood past perfect bij een kaasplank, dips en drankjes. Ontzettend makkelijk en rijk aan gezonde vetten. Hier lik je je vingers bij af.

Luchtig focaccia deeg

Wat je nodig hebt is 120 gram zuurdesem starter (of 1 zakje gedroogd gist)Zorg dat je dit uit je starter pot hebt gehaald en in een kom alvast in de gesloten oven laat staan. De oven staat dan natuurlijk uit. Op een warme plek kan de starter dan opwarmen zodat je hem gaat gebruiken. Laat dit ‘opwarmen’ voor drie uur. voeg daarna 250 gram bloem toe met het zout.

Maak je gebruik van gedroogd gist? Combineer dan de gist met de bloem, zout, olijfolie en vocht tot een deeg. Kneed en voeg zo nodig iets meer bloem toe als het mengsel te nat is.

Ik heb gekozen voor speltbloem. Meng dit met je hand samen en voeg ongeveer 120 ml water toe. Laat de bloem, water, olie en starter familie maken. Je hoeft dus nog niet te kneden. Enkel het samen brengen tot er geen droge stukken bloem meer zijn. Dek dit dan af met een vochtige theedoek en zet weg. In de gesloten oven of een andere warme plek in huis. Dit overnacht. De volgende dag ga je er mee verder. Even op een rij wat je nodig hebt voor dit kruidige brood.

Ingrediënten:

 • Voor het deeg;
 • 120 gram starter of 1 zakje gist
 • 10 gram zout
 • 500 gram spelt bloem of andere bloem van jouw voorkeur
 • 120 ml water
 • 100 ml olijfolie
 • (50 gram bloem voor dag 2) enkel wanneer je met starter werkt! Niet voor de optie waarbij je gedroogd gist gebruikt.
 • Voor de toppings;
 • Groene en zwarte olijven
 • 2 knoflooktenen
 • Olijfolie of een andere lekkere olie
 • Rozemarijn
 • Italiaanse kruiden/ Provinciaalse kruiden
 • Zongedroogde tomaten
 • (Rode) ui
 • Eventueel wat pesto, geraspte kaas
  en verse cherrytomaten
 • Verse basilicum ter garnering

De volgende dag

Haal je deeg erbij. Als het goed is is deze mooi actief. Dat zie je door de bubbels die in het deeg ontstaan. Perfect! Dat bekend dat je gistingsproces zijn werk gedaan heeft. Vouw met een natte hand het deeg op. Dat doe je door steeds een zijkant van het deeg op te pakken en in de rest te vouwen. Alsof je iets inpakt. De stretch techniek. Doe dit het hele deeg rond. Totdat je alle hoeken gehad hebt. Bevochtig de kom en het deeg met olijfolie en dek het deeg dan weer af. Zet dit weer weg op een warme plek. Laat dit nogmaals drie uur rijzen. Haal je deeg na drie uur weer uit de oven. Nu is het tijd voor de laatste ronde.

Gist gebruikt? Bak op dezelfde dag

Bij de optie waarbij je gist hebt gebruikt. Kun je het deeg na het eerste kneden afgedekt op het aanrechtblad verder laten rijzen voor een half uur. Smeer de deeg bol in met een eetlepel olie en dek af met een vochtige theedoek. Na het half uur kun je het deeg op een bakplaats leggen belegd met bakpapier, de toppings toevoegen en bakken.

Focaccia brood

Kneden en bak klaar maken

Strooi wat bloem op je aanrechtblad (van de 50 gram in de ingrediëntenlijst). Haal het deeg uit je kom en leg dit op de bloem. Doe ook wat bloem op je handen. Kneed het deeg voor ongeveer tien minuten. Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg teveel plakt. Niet teveel bloem toevoegen! Anders wordt het brood taai. Houd je aan de 50 gram die tussen de ingrediënten staat in dit recept! Plaats dan je deeg op een bakplaat belegd met bakpapier.

Maak van je deeg een platte cirkel of vierkant afhankelijk van de bakplaat die je gebruikt. Gebruik je vingers om hier gaatjes in te drukken. Over het gehele deeg. Bestrijk het deeg dan met olijfolie en alle toppings. De knoflook teentjes kun je in stukjes snijden, uitpersen of breken en op het deeg plaatsen. Voeg de kruiden toe en druk deze met je vingers in de olijfolie op het deeg. Vul het deeg lekker met de toppings. Zorg dat het gehele deeg is belegd.

Afbakken deze lekkernij

Zet het focaccia bread in de oven op 230 graden voor ongeveer 40 minuten. Houd het brood in de gaten. Iedere oven is anders. Misschien heeft die van jou wat langer of korter nodig. Zet de oven op een stand (als deze elektrisch is) dat de boven en onderkant gewarmd wordt. Haal het focaccia bread uit de oven. Laag deze afkoelen en denk hem af/sluit heb af om hem lang vers te houden. Met wat blokjes kaas en een lekker sapje genieten. Yummy!

Ga jij lekker bakken? Deel je dan je eindresultaat met mij? tag mij in je foto @lifewithmina_com en laat hieronder achter wat je vond!