Een van de klassiekers onder de klassiekers toch? Een marmercake. Ik at bij vrienden van mijn ouders graag marmercake. Zij kochten deze en serveerde deze vaak op als mijn ouders met ons op bezoek gingen. Een zachte botercake met stukken chocola. Het ene plakje had nog meer dan het ander en de kontjes waren altijd als eerste op. Echt heerlijk.

Nu heb ik met deze nostalgische gedachten geprobeerd een variant te maken die wat gezonder is. Een gezonde marmercake die mijn herinnering aan toen kan ophalen en voort kan laten leven. Maar dan skinny haha.

Deze gezonde marmercake heeft zeker wat weg van de klassieker maar is natuurlijk veeeeel lekkerder, dat begrijp je wel. Hij is puur en eerlijk. Het boter is volledig weg gelaten. Maar de smeuïgheid is behouden. Een feestje voor je mond. En warm uit de oven op zijn best.

Food fotografie

Deze marmercake is gemaakt op basis van speltbloem. Een makkelijk te verteren graansoort die zacht van smaak is. Daarnaast is spelt erg rijk aan vitamine en mineralen en gebruik ik het regelmatig in mijn baksels. Deze gezonde marmercake bevat chocolade van een hogere waarde. Minder suiker en meer smaak, naar mijn mening. Ik koos voor 92% puur van Vivani. Deze chocolade is ontzettend lekker en goed voor ons lijf.

Ingrediënten:

  • 300 gram speltbloem
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • Een halve theelepel zout
  • 100 gram gedroogde en geweekte vijgen
  • 160 gram (twee repen) pure chocolade
  • 4 gram (half zakje) bakpoeder

Bewonder dit stukje geluk even, wil je. ..

Pure chocolade cake

Klop de eieren in de melk en voeg hier het vanille extract aan toe. Zet dit even opzij en doe in een andere kom alle droge ingrediënten. De bloem, bakpoeder en snuf zout. Snijd de gedroogde en geweekte vijgen in stukjes en voeg die toe aan het droge mengsel. Snijd één reep in grove stukken en voeg deze ook toe aan de droge mix. Zorg ervoor dat je de chocolade niet te klein breekt. We gaan bij deze cake namelijk voor de rustieke look. Right 🙂 Meer smaak in elke hap.

Geleidelijk samenvoegen tot marmer

Voeg geleidelijk het natte mengsel bij het droge en schep dit door met een spatel of een keukenmixer als je deze in huis hebt. Dan is de cake in principe klaar en kan deze in een bakvorm gegoten worden. Ik heb gebruik gemaakt van een nieuwe bakvorm die ik kort geleden gekocht heb. Deze van de Albert Heijn. Mooi formaat aangezien ik veel bak en geen enorme cakes wekelijks op krijg. Haha. Zorg weer dat je de bakvorm hebt ingevet met een boter of een calorie arme bakspray. Ik maak gebruik van de bakspray van PAM. Snijd de tweede chocoladereep in stukken en versier hier de bovenkant van de cake nog mee voor hij de oven in gaat.

gezondere marmercake recept

Bak deze cake op 175 graden voor ongeveer een half uur. Het kan zijn dat hij iets langer nodig heeft in jouw oven. Let er dus goed op. Haal hem uit de oven en laat hem even afkoelen. Ik kon echt niet wachten en ben meteen erop gedoken! Een warm stukje met gesmolten chocolade. Ik zeg YESS GIRL! Serveer deze cake op met wat melk of chocolademelk. Dubbel chocolade doen we gewoon 😀

Heb je nu de smaak te pakken en wil je nog meer chocolade recepten? Klik dan even hier.
Maak je deze cake ook? Deel je dan je foto op social media, tagg mij in je creatie! @minafitnow