Te midden de feestdagen is een feestelijke broodje niet ongebruikelijk. Je kunt hem natuurlijk het gehele jaar rond maken, maar rond elke feestdag smaakt hij net iets beter, lijkt wel. Dit keer niet zo’n enorm brood maar mini feestbroodjes met een verrassend deeg.

In het deeg van deze feestbroodjes zit de limited edition kerstpindakaas verwerkt van de Pindakaaswinkel! Ik ben dol op alles pindakaas en dacht ach, waarom ook niet deze kruidige notenpasta verwerken in een zacht deeg in combinatie met spijs en rozijnen? Het recept was geboren.

Ingrediënten:

Ik heb gebruik gemaakt van een keukenmachine om het deeg voor te bereiden. Begin met het samenvoegen van de droge ingrediënten. Eerst de meel met kaneel, zout en erythritol. Als je ook een keukenmachine gebruikt en je een speciale deeghaak hebt kun je die het beste op de machine vastzetten.

Zorg dat dit met elkaar is gecombineerd. Verwarm dan de melk in een kommetje in de magnetron op een halve minuut of even in een steelpannetje tot lauw. Niet heet! Want dan gaan de bacteriën in de gist dood. Die hebben we nou net nodig voor het rijzen van het deeg. Doe de inhoud van je zakje gist in de melk en zet dit even opzij.

De natte ingrediënten toevoegen

Voeg vervolgens aan het meelmengsel de natte ingrediënten toe. Eerst de melk en gist en dan de boter, eieren en natuurlijk de pindakaas. Laat dit met elkaar kneden tot een geheel. Gebruik je je handen of een houten lepel roer dan tot je een deeg krijgt. Toch iets te nat? Voeg een klein beetje meel toe, de droog? Doe er dan nog wat water bij. Steeds maar een theelepel zodat je deeg niet te hard of te slap wordt.

Je mini feestbroodjes deeg is bijna klaar om te gaan rijzen. Houd alles als mogelijk in dezelfde kom en dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek. Zet de kom vervolgens op een warme plek in huis. De gesloten oven die uitstaat bijvoorbeeld of in een slaapkamer.

Laat dit 30 minuten rijzen. In de tussentijd kun je de rozijnen of krenten laten rijzen in heet water.

Haal je kom er na 30 minuten weer bij. Haal de rozijnen uit het water en dep ze met keukenpapier droog. Besprenkel je keukenblad met een beetje volkorenmeel. Ongeveer een eetlepel. Schep al je deeg uit je kom op je aanrechtblad. Doe je rozijnen bij je deeg en rol of kneed dit voorzichtig samen. Zorg dat je handen droog zijn wanneer je hieraan begint.

Vormen en bakken

Vorm van je deeg vervolgens vier bollen en laat ze op je aanrechtblad liggen met ruimte tussen elkaar. Dek ze weer af met folie of een vochtige theedoek. Ze gaan nu nog eens 15 minuten rijzen. In de tussentijd kun je je oven voorverwarmen op 180 graden.

Na deze 15 minuten kun je een bakplaat beleggen met bakpapier. Zet dit even opzij. Pak de amandelspijs erbij en vorm daar ovale bolletjes van de grote van je duim ongeveer. Plaats in elk bolletje deeg een beetje spijs en sluit de broodjes dan. Knijp ze als ze waren dicht. Draag het bolletje dan om en vorm rond door met je beide handen langs de randen te gaan en te draaien.

Plaats de mini feestbroodjes op de bakplaat met voldoende ruimte tussen de broodjes zodat ze kunnen rijzen tijdens het bakproces. Plaats alle broodjes dan in de oven op 180 graden voor ongeveer 20 minuten. Let goed op ze want het kan soms hard gaan in de oven.

Na afkoelen kun je ze nog een laagje poedersuiker geven van stevia, zodat het recept redelijk suikervrij blijft, afgezien van de spijs. Geniet deze feestdagen met je vrienden en familieleden. Weliswaar op afstand, maar altijd dichtbij. Liefs!