Het is vandaag moederdag! De dag waarop je je moeder even iets meer in het zonnetje zet of met op een andere manier aan haar denkt. Zo’n dag is in mijn beleving eerder een herinnering dat mama speciaal is en het verdient om aan gedacht te worden en geliefd te worden. Want eerlijk, elke dag kan wel een moederdag zijn 🙂 Met de heerlijke limited edition pindakaas van de Pindakaaswinkel ‘Chocoladehartjes en Rood fruit’ maakte ik deze pindakaas bars. Knapperige repen met rode accenten en lief versiert voor mom.

Mijn moeder is net zo’n pindakaas freak als ik haha! Ze zou ontzettend van nootjes en zaden en gebruikt deze ook veelvuldig in haar baksels. Ze is toch écht de persoon waar ik veel aan te danken heb op dat gebied. De meest gebruikte ruimte in huis is de keuken. Mijn moeder bakt graag broden, cakes en koekjes. Werkelijk dagelijks heeft zij wel weer wat lekkers. Belt mij dan op en laat mij dit proeven. En het ouderlijk huis verlaat ik never nooit zonder goed gevulde doggybag, owyeh.

Deze pindakaas bars zijn no- bake. De oven hoeft er dus niet voor aangezet te worden. Wat fijn is wanneer je nog thuis woont en ze wellicht stiekem voor mama wilt maken. Zo blijft het een echte verrassing. Onthoud wel dat je pindakaas bars in de koelkast twee maal moeten opstijven. Eerst een half uur en dan het liefst (minimaal 3 uur) overnacht.

Ingrediënten:

Maak gebruik van een keukenmachine om alle ingredienten voor de vulling te malen. Begin met de de droge ingredienten toe te voegen. De walnoten, havervlokken en anijszaad. Doe hier de pindakaas bij zowel als de theelepel vanille en cranberry’s. Maal dit samen tot dat je een licht plakkerig mengsel krijgt waar je repen van kunt vormen. Je kunt deze pindakaas bars vormen zoals je zelf wilt. Bijvoorbeeld er balletjes van rollen voor in mooie kleine papiertjes (als bonbons) of zoals ik deed in de vorm van een chocolade reep (snickers en mars bijvoorbeeld)

Een laagje liefde

Beleg een bakplaat met bakpapier. Daar kunnen de bars zo op als je ze in je handen de gewenste vorm gegeven hebt. Zet de bars dan voor minimaal 30 minuten afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. Tien minuten voor het einde van dit half uur kun je beginnen met het smelten van de witte chocolade voor het buitenste laagje van deze repen. Smelt de witte chocolade au- bain marie. Wanneer deze volledig gesmolten is kun je het vuur uitzetten en alles klaarzetten voor de volgende stap. Haal je bakplaat met bars uit de koelkast.

Pak de nougatine erbij en de rode kleurstof. Je hebt ook twee vorken nodig. Doe deze volgende stap één voor één. Leg een reep in de witte chocolade en rol hem door de chocolade heen met je ene vork. Haal de reep dan uit de kom met beide vorken en plaats de reep voorzichtig terug op je bakplaat. Herhaal deze stap tot dat al je repen een witte laag chocolade hebben. Strooi over de helft van je repen wat nougatine. De andere helft kun je versieren zoals hieronder beschreven.

Mooi maken voor mama

Als het goed is houd je voldoende witte chocolade over voor de versiering. Voeg aan je overgebleven chocolade 2 tot 3 druppels rode vloeibare kleurstof toe. Afhankelijk van hoe rood/roze je de versiering hebben wilt. Roer dus even met een theelepel na elke druppel en bepaal voor jezelf wat je mooi vind. Giet de chocolade dan in een boterham zakje of een spuitzakje. Knip het tipje eraf en versier je repen door heen en weer te bewegen boven de pindakaas bars met je spuitzakje. Zet de repen vervolgens weer in de koelkast. Overnacht is ideaal. Maar een aantal uur is ook voldoende voor de chocolade om te stollen.

Geef ze je mama cadeau of eet ze lekker samen. Dat zal ze vast waarderen. Tijd is immers het mooiste wat je een ander kunt geven. Koester elkaar. Tijd is kostbaar. liefs!