Stoofpeertjes recept, alcoholvrij en suikervrij
Stoofpeertjes kennen jullie vast wel. Ze staat bij vele op tafel tijdens het kerstdiner en spelen een onmisbare rol. Ik vier als moslim zijnde geen kerst omdat het een christelijke feestdag is. Toch heb ik ze altijd al willen klaar maken op ‘traditionele wijze’. Ik drink ook geen alcohol. Dus een aanpassing in het wel bekende stoofpeertjes recept moest wel even! haha! Gelukkig zijn er genoeg alternatieve opties! Veel stoofpeertjes recepten geven aan dat de heerlijke peertjes in bessensap gegaard kunnen worden. Maar ik dacht let’s try something els.
Deze stoofpeertjes zijn gegaard in bietensap! Ja je leest het goed, bietensap van Zonnatura. Natuurlijk is er aan het sap het een en ander toegevoegd om er echt een herfst/winter gerecht van te maken. Bietensap heeft een onderliggende zoete smaak die naar mijn mening perfect past bij peer. Daarnaast vind ik bietensap super veelzijdig en wordt het bij lange na niet zo vaak bij zoete gerechten ingezet als mogelijk! Het is namelijk een super fijn alternatief voor bessensappen. Dit stoofpeertjes recept is lekker alternatief en moet dat nou net zijn wat waar ik dol op ben, een beetje vreemd is altijd goed.
Ingrediënten
- 200 ml bietensap van Zonnatura
- 2 kaneelstokjes
- 3 steranijs
- 1 eetlepel Manuka Doctor (40 MGO) honing
Doe in een pannetje, deze hoeft niet al te groot te zijn, de volgende ingrediënten samen. 300ml bietensap van Zonnatura, twee kaneelstokjes en drie steranijs. Voeg hier, als je dit lekker vind, een eetlepel honing aan toe. Ik gebruik de honing van Manuka Doctor (40MGO) hiervoor. Terwijl dit alvast intrekt kan je de peertjes wassen en schillen. Verwijder met een dunschiller de schil maar laat de steel intact. Dat maakt hem naar mijn mening juist zo mooi. Let de peertjes voorzichtig in de pan. En zet het vuur op zacht/laag. Dek de pan met een deksel af. En dan begint het. Heel veel geduld hebben. Want alleen dan worden ze sappig en lekker.
Laat de peertjes zo’n twee uur zachtjes koken in de sap en geniet ondertussen van de heerlijke geur van kaneel en anijs die de ruimte vult. Zo lekker! Controleer na twee uur wel even of alles nog goed gaat, zit er nog genoeg sap in de pan? En borrelt het niet te veel, houd het vuur op laag. Ik raad je aan de peertjes minimaal twee uur te koken. Drie was voor mij perfect. Om te controleren of ze gaar zijn prik je even met een vork of satéprikker zachtjes in een peer. Gaat de prikker en spoel in en uit dan zijn ze gaar. Haal de peertjes van het vuur en laat ze afkoelen.
Dit stoofpeertjes recept moet je toch uitproberen! en op tafel hebben! Persoonlijk vind ik dat deze niet kunnen ontbreken aan je diner en zullen ze zeker de show stelen. Niet alleen heerlijk maar ook een plaatje om naar te kijken.
Van het stoofpeertjes kookvocht een heerlijke rijke saus maken
Dit is wel een beetje de kers op de taart. Het kookvocht is heerlijk kruidig en vol van smaak. Gooi dit dus NIET weg! Wanneer je de peertjes, de kaneelstokjes en het steranijs eruit gehaald hebt kun je het kookvocht op laag vuur nog op laten staan. Doe hier een theelepel maizena bij en klop dit zachtjes met een garde los. Is de saus nog iets te dun, doe er dan steeds een half theelepeltje maizena bij tot het de dikte van stroop bereikt. Koel de saus daarna volledig af en giet het over in een potje. Dien de peertjes op met deze saus of gebruik hem heerlijk voor een ander baksel.