Vegan notenmeel koek

Koekjes bakken doe ik dus wekelijks. Ik ben nauw eenmaal dol op huisgemaakte baksels en geniet er ook van mijn creativiteit erop los te kunnen laten. De ene keer gaat er nog wat kokosrasp door en de andere keer de restjes gedroogde cranberry’s omdat ik de voorraad nog niet had aangevuld. Deze vegan notenmeel koek is dus zoals elke koek op de blog een basisrecept waar je van alles aan kunt toevoegen. Doe dus vooral waar je zin in hebt en zelf lekker vind smaken!

Ingrediënten:

  • 120 ml gesmolten kokosolie
  • 100 gram erythitol (kaneel variant van Green Sweet Stevia)
  • 40 gram bruine suiker (brown van Green sweet)
  • 200 gram chocolade (1 reep)
  • Een handje walnoten
  • 60 ml amandelmelk of een andere plantaardige melk naar jou keuze
  • 1 tlp vanille extract
  • 200 gram amandelmeel
  • Half zakje bakpoeder
  • Halve tlp zout

Begin door de kokosolie te smelten in de magnetron of in een steelpannetje. Dit is snel gedaan dus blij erbij tot dit volledig vloeibaar is. Giet de olie in een mengkom en doe hier de twee soorten steviasuikers bij. Combineer dit samen met een garde. Giet dan de melk bij je mengsel en de vanille. De melk fungeert hier als ei- vervanger gezien dit een veganistisch recept is.

Afwegen en chocolade crunch

Weeg hierna je droge ingrediënten af en doe deze bij de natte ingrediënten. Wissel de garde in voor een spatel of houden lepel en roer tot koekjesdeeg. Snijd dan de reep chocolade in kleine blokjes en doe dit bij je mix voor de vegan notenmeel koek. Snijd ook de walnoten in kleine stukjes en voeg deze toe.

Voel je op dit moment vrij om toe te voegen wat je lekker vind! Noten, zaden, gedroogde vruchten of vers fruit zoals blauwe bessen of stukjes framboos.

Koelen en bakken

Als je mengsel nog wat slap is kun je het in de koelkast voor ongeveer 20 minuten laten opstijven. Maak hierna gebruik van een ijsschep om er er koekjes uit te scheppen. Beleg een bakplaat met bakpapier en vorm de koeken in je handen tot mooie schijfjes de grote van je handpalm. Deze koeken rijzen niet veel in de oven dus vorm ze naar hoe je ze hebben wilt. Bak ze op 180 graden voor ongeveer 40 minuten. In de laatste 10 minuten goed controleren of ze al goud bruin zijn. Het kan zijn dat ze korter nodig hebben in jou oven.

Ben je ook dol op een huisgebakken koekje? daar heb ik er op de blog nog veel meer van staan. Bijvoorbeeld Muesli koeken bom vol vezels!

Laat ze op kamertemperatuur volledig afkoelen voordat je ervan eet of ze inpakt. Aangezien deze vegan notenmeel koek gemaakt is met amandelmeel komen ze erg zacht uit de oven en vallen ze uit elkaar als je ze meteen wilt verplaatsen. Even geduldig zijn voor het beste resultaat 🙂 dit zijn echt ideale koeken voor mealprep! Dus duik de keuken in en enjoy.