Hét broodje waar ik de afgelopen weken niet omheen kon. En daarom dacht, het wordt eens tijd voor een volkoren recept. Dat lekker makkelijk te maken is en ontzettend lekker is. Nou hier is het dan! Warme bagels met pitjes en zaadjes. Volkoren bagels Mina style!

Dit bagels recept is vrijwel recht voor zijn raap! Mixen, koken en klaar. Ik hoor je denken. Koken? Ja dit volkoren bagels recept vraagt zoals een traditionele bagel om het koken van het deeg voor dat het de oven in gaat. Ik vertel je precies hoe en wat. Don’t worry.

Ingrediënten:

 • 500 gram volkorenmeel
 • 20 gram kristalsuiker of kokosbloesemsuiker
 • 2 zakjes gist
 • 300 ml warm water (niet kokend)
 • 6 gram zout
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 2 tl uipoeder
 • 1 etl witte sesamzaadjes
  en/of zwarte sesamzaadjes
 • 1 etl chiazaden
 • Een snufje grof zeezout

Het deeg

Begin met het combineren van de meel met de suiker. Verwarm het water, lauw warm is hierin goed genoeg. Voeg aan het water de gist toe. Laag dit zo’n 10 minuten staan zodat de gist kan activeren. Giet dit langzaam bij je meelmengsel. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een keukenmachine. Als je dit met de hand en een houten lepel doet kun je steeds een beetje water toevoegen en roeren met de houten lepel. Voeg dan het zout toe aan het deeg.

Dek het deeg dan af met wat vershoudfolie of een natte theedoek. Zet de kom opzij in een warme plek in huis en laat het deeg 60 minuten tot 120 minuten rijzen.

Vormen van de volkoren bagels

Haal het deeg na de rijs erbij. Doe wat volkoren meel op je handen en haal het deeg uit de kom. Doe ook wat meel op je keukenblad en kneed het deeg tot het niet meer zo plakt. Zorg ervoor dat je niet teveel meel blijft toevoegen, zo wordt het deeg stijf en dat willen we niet! Houd het bij zo’n handje (max 20 gram).

Zet een grote pan met water op het vuur en zet het tot aan de kook. In de tussentijd kun je de bagels vormen. Je kunt dit met de hand doen door een bolletje te vormen van een beetje deeg. Ongeveer de grote van je handpalm. Druk met je duim een gat door het midden van je bolletje deeg. En rek dit een beetje uit. Zet je bagels dan opzij.

Koken van de bagels

Op het moment dat het water kookt kan je het terug brengen naar een zachter vuur. Maak gebruik van een rooster lepel waar je de bagels voorzichtig meer het water in kan laten zakken. Doe er bijvoorbeeld twee tegelijk. Zodat ze voldoende ruimte hebben. Kook de bagels 2 minuten per kant. Draai ze dus om in het hete water. Soms kunnen de bagels wat zakken naar de bodem van je pan. Help ze dan omhoog met je lepel. Na het koken kun je de bagels op een bakplaat plaatsen die alvast belegd is met bakpapier.

Eitje en toppings

Bestrijk je bagels met een los geklopt en de kruiden/zaden die je apart gehouden hebt. Je kunt bijvoorbeeld ook zonnebloem of pompoenpitten gebruiken. Ook dat is ontzettend lekker.

Bak de bagels voor ongeveer 45 minuten op 190 graden. Elke oven is anders dus let goed op de volkoren bagels! Laat ze voor het snijden volledig afkoelen. Heerlijk met een laagje roomkaas en wat komkommer of tomaat. Dit was zo’n goed recept en ontbijt! Echt van genoten. Maak jij ze binnenkort ook?