Yihoe! Een aantal weken geleden deelde ik met jullie dat ik zwanger ben! Inmiddels vliegt de tijd voorbij en ben ik nu alweer 25 weken zwanger. Ik heb mij de eerste maanden bagger gevoeld en mij vol gegeten. Walgelijk voelde ik mij. Nu dat ik in mijn tweede trimester beland ben voel ik mij alweer stukken beter en dat weerspiegelt zich in mijn voeding en humeur. Deze What I Eat In A Day zwangerschap editie is gericht op alles rondom het eten en drinken tijdens de zwangerschap. Het verschilt niet veel van een normale What I Eat In A Day maar hier en daar maak ik toch andere keuzes.

Door middel van foto’s en uitleg neem ik jullie mee in mijn dag. Hoe ik op een gebruikelijke dag eet tijdens mijn zwangerschap. Met als doel? Gezond te blijven, gezonde keuzes te blijven maken en mijn groeiende baby alles mee te geven wat vol vitamine en mineralen zit.

Hoe gevarieerder je als mama (zwangere vrouw) eet hoe beter! Je baby krijgt op deze manier vele smaken en voedingsstoffen binnen. Het effect hiervan is (kan zijn) dat je baby na de geboorte en na de melkperiode veel meer lust. Eet dus gebalanceerd! In deze blogpost deel ik hoe ik dit invul.

Gezond begin van de dag

Mijn dag begint, nu met corona, thuis. Ik werk vanuit huis en kan dus veel makkelijker een rustige start maken. De wekker gaat tussen 08:30 en 09:15. Ik neem dan een lange douch, smeer mezelf goed in om droogte tegen te gaan en doe mijn gezicht en haar. Mijn favoriete mama body en care producten vind je hier.

Daarna begin ik altijd met wat water. Soms een liter water en soms heet water met citroen en gember hierin. Ik kies voor biologische citroen omdat dit veel voller van smaak is. Daarnaast is de schil van een bio citroen veilig te eten en zit hier geen chemisch laagje over heen. Je zult merken dat een bio citroen zo veel rijker van smaak is! Echt een wereld van verschil.

Zo’n begin van de dag spoelt eigenlijk alles nog even na voordat ik aan vast eten begin. Als kind was ik al niet van het ontbijten. Dus op deze manier beginnen is voor mij ideaal.

Heet water met citroen en gember
09:50 uur

Ontbijt dat je vol houd

Tijdens de zwangerschap heb ik in de eerste trimester gemerkt dat ik vooral aan de vette hap zat. Friet, kibbeling, pizza. You name it en ik schoof het wel naar binnen. Om de koolhydraten in deze tweede trimester te beperken begin ik de dag niet meer (elke dag van de week) met een papje. Ik kies nu voor een maaltijd smoothie. Rijkelijk gevuld met vezels, vetten, koolhydraten en vitamine. Eigenlijk alles wat mij lang vol houd en jou natuurlijk ook. Dit recept staat ook op de blog volledig uitgeschreven en is dus vaak onderdeel van What I Eat In A Day!

Omdat ik ‘s ochtends niet een hele grote koolhydraat bom nuttig zoals pap. Heb ik de ruimte om gedurende de dag wel koolhydraten te eten. Bijvoorbeeld bij mijn lunch of avondmaal.

Een eiwitrijke lunch

De lunch heb ik vandaag klein gehouden omdat mijn man en ik op tijd wilde wandelen. Ik heb gekozen voor een wrap. Het houd mij lang vol en zit vol smaak. Nu dat ik zwanger ben kies ik wel veel voor zuur. Augurken en mosterd hihi! Vind je dit niks dan heb ik op de blog ook nog andere wrap recepten staan die lekker zijn. Bijvoorbeeld de pre workout wrap of de zoete aardappel wrap.

Ik kies eigenlijk altijd wel voor een wrap met een super ingrediëntenlijst. Zo min mogelijk gekkigheid en laag in calorieën. Mijn top drie wraps zijn;

  • De No Fairytale wraps (alle smaken) (AH, Jumbo, Deen)
  • Volkoren wraps van de Aldi
  • De koolhydraatarme wraps van Atkins NL (Holland&Barett)

Vandaag belegde ik de wrap met een dunne laag hummus naturel van de Jumbo. Jonge bladsla, drie kipfilet plakjes (Halal) van Wahied. Deze zijn ook te koop bij de Jumbo of Albert Heijn. Fijngesneden rode kool, twee plakjes augurk en een drizzle mosterd van Kuhne.

Lunch wrap kip
13:05 uur

Een cardio workout tijdens de zwangerschap

Zoals iedereen in Nederland is er helaas een lockdown waarbij de sportscholen dicht zijn. Dit bekend dat ik echt heb moeten leren om of thuis te trainen of meer te wandelen. Hardlopen gaat nu niet zo fijn omdat ik last heb van bekkenpijn door de zwangerschap. Mijn echtgenoot neemt mij dus vaker op sleeptouw om te wandelen in de duinen of bossen. Vandaag gingen wij naar de Schoorlse Duinen in Noord- Holland. Het was er wederom prachtig. We gaan tegenwoordig met regelmaat hier heen om stappen te zetten. De natuur is ontzettend rustgevend en helpt om hoofd te legen.

Onderweg nam ik enkel wat te drinken mee. Op warme dagen neem ik vaak mijn literfles mee van Camelbak. Deze kocht ik even geleden alweer via Bol.com. Ik vertel er vaak over op instagram en je zult hem al vaak voorbij hebben zien komen! Een geweldige fles die mij tot water drinken zet. Vandaag was het iets minder mooi weer en ging ik voor een sprankelend drankje.

Een verfrissend drankje zonder suiker
14:15 uur

Dit was voor nu even voldoende. Het biedt verfrissing en stilt ook even mijn zoete trek. Dit krijg ik namelijk vaak tijdens het bewegen. Daarbij wist ik dat ik aan het einde van de rit in de auto nog wel wat te snacken had. Dus dat helpt ook een handje 😉

Alles traceren met een Fitbit

Ik track tegenwoordig mijn gezondheid met een horloge. In dit geval de Fitbit Versa 3 van Fitbit. Deze kreeg ik ontzettend lief van hen cadeau! Hiervoor had ik namelijk de Fitbit Charge 4 en daar was ik heeeeel erg tevreden mee. Deze kreeg ik op mijn verjaardag cadeau van mijn man. Hij wist namelijk dat ik hem graag wilde hebben.

Het fijne is aan zo’n horloge dat je precies alle informatie meekrijgt. Je calorie verbranding, je stappen, je hartslag etc! Vele van jullie gaven in mijn instagram storys aan een review te willen over de Fitbit Versa 3 en met name de meerwaarde van zo’n horloge. Deze komt dus binnenkort ook op de blog!

Een gezonde snack onderweg

Terug in de auto had ik dus nog een snack liggen! Heerlijk om dat als kleine beloning na je workout te hebben liggen, doelbewust natuurlijk. Een vezelrijke snack. Volledig vegan, biologisch en glutenvrij! De auto werd in de tussentijd gewassen door mijn man. Dit terwijl ik in de auto aan het genieten was van deze MadeGood cookies & Creme granola Bar. Een heerlijke reep die ook nog een super goeie ingrediënten heeft. Even onmisbaar op deze What I Eat In A Day zwangerschap.

Tussendoortje voor het avondeten

Omdat mijn lunch niet groot was gun ik mezelf voor het avondeten ook nog een tussendoortje. Een van mijn go- to snacks toch wel! Een (Elstar) appel met kaneel en 100% pindakaas van de Pindakaaswinkel! De appel bevat veel vezels. Met name de schil, die houd ik er dus gewoon op. De pindakaas bevat gezonde vetten die je een lang verzadigd gevoel geven. Dit zorgt ervoor dat ik rustig aan het avondeten kan beginnen zonder al te veel trek.

Een gezond avondmaal

Nu dat ik zwanger ben zorg ik ervoor dat ik voldoende vitamine binnen krijg. Ik eet dus vaker groente en wil lang vol zitten. Op deze avond koos ik voor een combinatie van rode kool, spruitjes en pompoen met een groot stuk kipfilet. Gekruid met oregano, zout, peper, paprika poeder en knoflookpoeder. Gevet met een eetlepel olijfolie. Het ziet er misschien niet geweldig uit maar is wel ontzettend lekker. Oven gebakken en rijk aan eiwitten.

Avondeten
18:40 uur

Snacken na het avondeten

In deze What I Eat In A Day is een avondsnack onmisbaar. Vooral in de avonduren merk ik dat mijn trek veel groter is. Voorheen had ik dit namelijk niet. Het is niet elke avond zo. Maar deze avond had ik trek in chocolade. Deze nieuwe vegan smaak van Hands of My Chocolate was heerlijk. Uiteraard eet ik niet de hele reep op. Een aantal blokjes waren voldoende naast een handje cherrytomaten.

Na deze snack sloot ik de What I Eat In A Day af met nog een aantal glazen water. Een prima dag waarin ik geen ‘honger’ heb ervaren. Als je dit leuk vond om te lezen hoor ik dat uiteraard graag terug! Ik steek er tijd in om dit voor jullie te schrijven en als het leuk te lezen en te zien is doe ik dat met liefde veel vaker. Je kunt mij ook een berichtje sturen op instagram @lifewithmina_com